CímlapsztorikÉrdekes világ

A hágai bíróság jogellenesnek ítélte a kijárási tilalmat? Milyen érvénye lehet ennek a döntésnek?

Az indoklás szerint el kell oldani az éjszakai kijárási tilalmat, melyet a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében vezettek be, és úgy döntött, hogy az sérti a szabad mozgáshoz való jogot.

Mi a helyzet, és milyen hatással lehet ez a Magyarországon meghozott intézkedésekre?

Ennek jártunk utána!

Hirdetés

A bíróság szerint a 21:00 és 04:30 közötti kijárási tilalmat egy vészhelyzeti törvény írta elő, amikor nem volt “akut vészhelyzet”.

Később egy felsőbb bíróság úgy döntött, hogy a kijárási tilalom a pénteki fellebbezésig érvényben maradhat.

A hágai bíróság egyébként a holland kormányt szólította fel döntésével, ám az ügy akár precedens értékűvé is válhat.

Ez esetben akár a hazánkban érvényben lévő éjszakai korlátozásokra is hatással lehet, hacsak addig fel nem oldják, ám ennek se híre, se hamva…

A bíróság szerint ez az egész jogellenes.

Azt már korábban is számos szakérőt felvetette, hogy a veszélyeztetett csoportokat kellene “otthoni karantén” alá helyezni, nem a sokkal nagyobb többséget megfosztani a szabad mozgáshoz való jogától.

Ez a veszélyhelyzettel teljesen aránytalan döntés a hágai bíróság értelmezése szerint.

A kijárási tilalmakat széles körben használták és használják Európában a mozgás korlátozására.

Franciaországban korábban este 18:00-tól rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat, majd ezután bevezették a harmadik lezárást.

Hirdetés

Görögország is kijárási tilalmat rendelt el, akárcsak Spanyolország és Olaszország.

A holland kabinet sürgősen dolgozni kezdett egy új törvényen a kijárási tilalom végrehajtása érdekében, de ez eltarthat egy ideig.

A kijárási tilalom tehát megsértette a szabad mozgáshoz és a magánélethez való jogot, és korlátozta a gyülekezési szabadsághoz való jogot a hágai bíróság szerint.

Ugyanakkor járványhelyzet van, ez pedig a vezetők, politikusok és kormányzatok számára igazi 22-es csapdája.

A megoldás valóban a veszélyeztetett csoportok karanténolása és megvédése lehetne, így a többség szabadon tudna ismét jönni-menni akár éjszaka is.

Mert a vírus nem “azt nézi”, hogy éjszaka van e, miközben a bevásárlóközpontok tömve vannak, és az emberek egymás után adják és veszik a bevásárló kosarat, kocsit…

Noha ez a bírósági győzelem kifejezetten a holland helyzethez kapcsolódik, a lezárásellenes csoportok számára precedensként szolgálhat, hogy más országokban is visszavonassák a Coviddal kapcsolatos szabályokat.

Hogy hazánkban hogyan alakul, azt még nem tudni, egyelőre inkább az látszik, hogy úgynevezett oltás igazolvánnyal többlet joga lesz annak, aki beoltatja magát.

Ez azonban megint csak aránytalan és diszkriminatív jogellenes lépés azokkal szemben, akik valami miatt (krónikus betegség, vagy egyéb) nem tudják (és nem nem akarják) beoltatni magukat – vélik sokan, például a TASZ.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.