CímlapsztorikTudomány

A koronavírus-mutációk semmissé tehetnek minden erőfeszítést

Hónapjai lehetnek hátra az emberiségnek? A tudósok szerint nagyon komoly a baj és versenyt futunk az idővel.

Minden elért eredményt semmissé tehet, ha gyorsan terjedő mutációk válnak dominánssá

– figyelmeztetett az amerikai járványügyi hivatal, a CDC igazgatója, Rochelle Walensky.

Hirdetés

A frissen megjelent vírustörzsek problémája nem csak Amerikát érinti, hiszen ahogyan globálisan egyre nő a fertőzöttek száma, úgy egyre több az esélye annak, hogy újabbnál újabb variánsok alakulnak ki – írja a NCBC.

Amerikában az eredetileg Kentben, Nagy-Britanniában felfedezett variáns, a B117 kóddal illetett törzs terjedése jár jelenleg azzal a veszéllyel, hogy a fertőzések számában mutatkozó kedvező tendenciát visszafordítsa.

Hasonló jelenség pedig bárhol, bármikor előfordulhat, ha a nemzetek nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy kontrollálják a járvány terjedését.

“Még ha egy ország nem is feltétlenül hajlott arra, hogy részese legyen a globális egészségügyi erőfeszítéseknek, most ezt kell tennie, mert mindazok az erőfeszítések, amelyeket teszünk, egyetlen pillanat alatt semmivé lehetnek a variánsok következtében”

– fogalmazott Walensky.

Az új variánsok keletkezése nem lepte meg a kutatókat, és egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások hatásosak maradnak velük szemben, bár valószínűleg nem olyan mértékben, mint a globálisan eredetileg elterjedt variánssal szemben.

A Moderna szerdán jelezte, hogy elkészítette és szállította is azt az emlékeztető oltást, amely a dél-afrikai variánssal szembeni hatékonyságot emelte meg.

“Tudjuk, hogy a vírus nem ismer földrajzi határokat, és ennek a ténynek a kezelése sürgetőbb, mint valaha volt, figyelembe véve a koronavírus-variánsok gyors terjedését.

Az új törzsek képesek eltörölni a világjárvány ellenőrzése érdekében tett eredményeket”

Hirdetés

– fogalmazott Walensky.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.