CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

A Monsanto mocskos titka: így semmizik ki a farmereket és terjesztik a GMO magvaikat!

A Monsanto megköveteli, hogy azok a gazdálkodók, akik magokat vásárolnak tőle, vállalják, hogy nem őriznek meg belőle az újravetéshez.

Egy farmert a Monsanto beperelt azért, mert szerinte bűncselekményt követett el egyszerűen azzal, hogy a saját földjén talált magokat elültette.

Egy nagyon szomorú egyben ijesztő megtörtént esetről szeretnénk mesélni, mely jól megmutatja, hogy az olyan nagy és kapzsi vállalat óriások, mint a Monsanto miféle gátlástalanságokkal gyakorolja “hatalmát” az emberek és a minket normális zöldségekkel és terményekkel ellátni kívánó farmereket, gazdákat.

Hirdetés

Amerikában történt, de ez mára kihat az egész világra.

Sőt, Indiában tömegével vetettek véget az életüknek ellehetetlenített farmerek, szintén a Monsanto “áldásos” tevékenysége miatt…

Schmeiser valós története 1996-ban kezdődött, amely a géntechnológiával módosított (GM) növények története szempontjából jelentős év.

Ez az az év, amikor Kanada az első hat ország közé került, amelyek kereskedelmi forgalomba hozták a géntechnológiával módosított vetőmagokat, beleértve azokat a vetőmagokat is, amelyeket a Monsanto a Roundup nevű gyomirtójával szemben toleránsnak tervezett

írja az ÚjVilágtudat.

A Monsanto ezt a márkájú vetőmagot “Roundup Ready”-nek nevezte, és 1997-re két, Schmeiser földjével határos gazdaság kötött megállapodást a “Roundup Ready repce” ültetéséről.

Abban az évben Schmeiser a gazdaságában megtalálta a Monsanto GM repce vetőmagjait, és néhányukat megmentette a következő évi ültetéshez. Schmeiser évtizedek óta őrzött meg magokat, hogy a következő szezonban elültesse.

Schmeiser közel 50 év alatt saját betegségeknek ellenálló magokat fejlesztett ki, és ez a technikája és a munkájával kapcsolatos büszkesége határozta meg őt.

Tehát, amikor a Monsanto 1998-ban beperelte szabadalom megsértése miatt, az teljesen meglepő volt. Ezután megtudta, hogy a Monsanto egyik magánnyomozója repce mintákat vett az egyik mezőjéről, és megtalálta a Monsanto szabadalmaztatott genetikai anyagát.

Hirdetés

A Monsanto megköveteli, hogy azok a gazdálkodók, akik magokat vásárolnak tőle, vállalják, hogy nem őriznek meg belőle az újravetéshez.

Mivel Schmeiser soha nem vásárolta meg a Roundup Ready magokat, és nem is kötött ilyen megállapodást, a Monsanto azt mondta neki, hogy bűncselekményt követett el egyszerűen azzal, hogy a saját földjén talált magokat elültette.

Az eljáró bíró a Monsanto mellett döntött, és azt mondta, hogy Schmeiser megsértette a Monsanto szabadalmát, amely alátámasztotta a vállalat élő szervezet birtoklására vonatkozó igényét. Amikor Schmeiser fellebbezett, a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta a döntést – a vetőmagot úgy kezelik, mint bármely más ember által előállított szabadalmat, történelmi precedenst teremtve.

“A döntés nem kevesebbet ígér, mint egy profit által vezérelt genetikai apokalipszist,”

– írta az Earth Island Journal a 2001-es döntésről.

A bíróság 9-0 arányban kimondta azt is, hogy Schmeisernek nem kellett “egy árva centet” sem fizetnie a Monsantónak, ahogy Schmeiser fogalmazott, mivel nem profitált a szabadalmaztatott termékből.

Schmeiser pozitívnak látta a részleges győzelmet, mivel ez volt az egyik első és leghangosabb eset, amikor egy vállalat azt állította, hogy az élethez fűződő szabadalmakkal rendelkezik.

“Felhívtuk a világ figyelmét arra, hogy mit csinálnak a GMO-k (géntechnológiával módosított szervezetek), és mit tehetnek a gazdákkal,” – mondta Schmeiser a CBC-nek 2018-ban.

Ezenkívül Shmeiser elmondta, hogy a folyamat során a Monsanto ragadozó taktikát alkalmazott annak érdekében, hogy anyagilag megbénítsa.

“Megpróbálták lefoglalni az összes termőföldünket, mezőgazdasági eszközeinket, így megállíthattak minket, mert a mezőgazdasági földterületünkön jelzálogkölcsönökkel fizettük ki a törvényes számláinkat,”

– nyilatkozta Schmeiser a Democracy Now-nak! 2010-ben.

Forrás:
ÚjVilágtudat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.