CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Botrány: A Knorr magyar szószra cseréli a cigánymártás nevét

Ezt mégis hogyan és miért?!

Zigeunersauce, azaz cigánymártás helyett a jövőben magyar paprikás szósz néven kerül a polcokra a Knorr egyik népszerű terméke

— számolt be a német Bild am Donntag cikke alapján a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A leggyakrabban húsok mellé tálalt szósz paradicsompürével, magyar paprikával, kaliforniai paprikával és hagymával készül.

A lap a Deutsche Wellére hivatkozva arról ír, hogy az „á la zingara” a francia konyhában már a XIX. század óta létezik, a főként Németországban és Ausztriában népszerű.

A német élelmiszergyártó tulajdonosa, az Unilever a változtatást azzal magyarázta, hogy a név negatív értelmezésekre adott lehetőséget.

A döntést üdvözölte a német romák és szintók központi tanácsa is, mivel a cég ezzel régi panaszoknak engedett.

Különféle kisebbségi szervezetek már többször kérték a névcserét, emlékeztetve rá, hogy a szósz receptje egyébként sem annyira cigány, mint inkább a magyar konyhához kötődik.

A kisebbségi szervezet elnöke rámutatott, hogy sokkal jobban aggódnak a növekvő rasszizmus, mint a cigánymártás vagy éppen a cigánypecsenye neve miatt.

Példaként említette, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken máig visszatérő rigmus a cigányozás.

Németországban egyébként nem él jelentős számú cigány kisebbség, különböző becslések hetven- és háromszázezer közé teszik számukat.

Ti egyetértetek ezzel az egésszel?

Hirdetés

Vagy az egész döntés csak annak a sokak szerint rendkívül káros “őrületnek” a része, ami mindig mindenben talál valamit, ami sérti egy adott csoport érdekeit, jogait…?

Mi lesz majd enyni erővel a “görög salátával” és hasonlókkal?

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.