EgészségünkTudomány

Védhet a C-vitamin a koronavírus ellen? Óriási viták vannak róla, utána jártunk

Míg az egyik tábor a C-vitamint alábecsüli, mások kvázi isteni erőt tulajdonítanak neki, és azt állítják, hogy a világ összes létező betegsége ellen hatásos.

Utána jártunk, mi állhat a c-vitamin rákellenes hatásai mögött, és hogy ad-e a vírusokkal szembeni védelmet.

A c-vitaminnak valóban vannak daganatellenes hatásai, ezt ma már egyre több hivatalos kutatás és tanulmány igazolja.

Hirdetés

Egyes kísérleti eredménynek pedig azt mutatják, hogy a kemoterápiás kezelések hatékonyságát is jelentősen javítja.

Ráadásul nincs káros mellékhatása, a vesekő mára ridikült, hogy egy legenda amit feltehetően a gyógyszerlobbi sulykolt a közvélemény fejébe, egyáltalán nincsenek tudományos bizonyítékok arra, hogy a c-vitamin túlzott fogyasztása vesekövet okozna.

Azt, hogy a C-vitamin egyes daganatellenes szerekre hatást gyakorolhat, dr. Tóth Barbara, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének gyógyszerésze is kiemeli.

Mint mondja, a nagy dózisú aszkorbinsav csökkenti bizonyos daganatellenes szerek hatását, másokét viszont javítja.

“A C-vitamin tumoros betegségekre, azok kezelésére gyakorolt hatását laborvizsgálatokkal, állatkísérletekkel és humán vizsgálatokkal is nézték, az eredmények pedig szinte mindig ellentmondásosak.

De mi a helyzet a vírusokkal kapcsolatban?

A COVID-19-járvány kapcsán a közösségi médiában rengeteg téves információ olvasható, sokan azt állítják, hogy bizonyos ételek vagy táplálékkiegészítők képesek védelmet nyújtani a betegséggel szemben, esetleg gyógyítani azt.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is igyekezett cáfolni ezeket a mítoszokat, most pedig Taibat Ibitoye, a Readingi Egyetem munkatársa a The Conversationön mutatott be néhány ilyen tévhitet.

A szakértő cikke alapján az érintett ételek és kiegészítők fogyasztása valóban hasznos lehet az egészség számára, az új koronavírussal szemben viszont nagyon kevés védelmet adnak.

Hirdetés

Kezdjük a legfontosabbal, amiről rengeteg vita van a témában: a C-vitamin.

Az anyag valóban hasznos az immunrendszernek, de még az sem bizonyított meggyőzően, hogy a közönséges megfázás ellen segítene.

A COVID-19 esetében ez még inkább igaz.

A C-vitamin mellett több más, sok esetben valóban gyógyhatással rendlekező anygaot vizsgáltak meg a járvány kapcsán.

Többek között azt, hogy mennyire hatásosk a vírus ellen.

Fokhagyma

Korábbi kutatások alapján a fokhagyma rendelkezik bizonyos antibakteriális tulajdonságokkal, az antivirális jellemzőire viszont nincs meggyőző bizonyíték.

A növény valóban egészséges, azt viszont semmi sem igazolja, hogy hatékony lenne az új koronavírussal szemben.

Citrom

Egy népszerű Facebook-videó szerint a langyos víz citromkarikákkal segíthet a COVID-19 ellen.

A gyümölcs esetében sem támasztják alá vizsgálatok, hogy legyőzné a kórokozót, igaz, a citrom sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan remek C-vitamin-forrás, ami fontos lehet az immunrendszer számára.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.