CímlapsztorikÉrdekes világ

5 sötét titok amit nem tudott a világ Nikola Tesláról: időutazó világromboló tudós?

Nikola Tesla életének legsötétebb titkai és fejezeteim amiről csak kevesen tudnak.

Cölibátusba vonult és remeteként élt

Nikola Tesla úgy élt, mint egy szerzetes. Nem házasodott meg, cölibátusban élt, mindenféle serkentőszert elkerült.

Ennek fényében szinte hihetetlen, miféle találmányokkal gazdagította a világot.

Hirdetés

Sokak szerint a szenvedélye és a kutatás, felfedezés iránti vágya volt az ő “drogja”, serkentőszere.

Vegetáriánus volt

Vegetáriánussá vált, mert felismerte, hogy a növény alapú étkezés nemcsak az egészséges életmód, hanem a belső fejlődés eszköze is.

„Természetesen többre becsülendőek a növényi étkek, ezért is gondolom, hogy a vegetarianizmus helyesebb módszer a húsevés barbár szokásánál.

Ha végre meg tudunk elégedni a növényi ételekkel és befejezzük jelenlegi helytelen cselekedeteinket, akkor a hallomásból ismert előnyök nem csak elméletek lesznek, hanem saját magunkon bebizonyosodott igazságok.”

Elfeledett első volt sokmindenben

Több olyan „első” helyezést mondhatott volna a magáénak, amit bár ő kezdett el, nem fejezett be, vagy éppen nem foglalkozott a levédésével. Ilyen például:

az első radarrendszer
a később Röntgenről elnevezett sugárzás
a vezeték nélküli rádió adótorony. Jóval Marconi előtt, elsőként továbbított rádióhullámokat.

Számos legendának tűnő történet kapcsolódik hozzá: az időutazás, az üzemanyag nélkül működő motor. Jegyzeteiből nem sokat tud az utókor, mert többnyire fejben készítette el terveit, és csak a legvégén vetette papírra.

Előre látta a jelenünk problémáit

1935-ben egy amerikai újságíró riportot készített Teslával.

Hirdetés

Ebben a cikkben a tudós olyan fontos témákról beszélt, mint a vízkészlet megóvása, a környezetvédelmi hivatal szükségessége vagy a robotok világa.

Már hét évvel korábban, az Elektromos Kiállításon bemutatta távirányítású hajóját, mely a robotika első képviselője.

Mark Twain barátja volt

Tesla zárkózott ember volt, csak keveseket engedett egy kicsit is közel magához. Ilyen barát volt Mark Twain, akit még odahaza megismert a könyvekből.

„Egy napon néhány új könyvet kaptam, mely ellentétben állt azzal, amit valaha is olvastam. Annyira magával ragadt, hogy teljesen elfelejtettem reménytelen állapotomat. Mark Twain korábbi munkái voltak, és talán ennek következménye lett csodálatos fellendülésem. Huszonöt évvel később, amikor találkoztam Clemens úrral, és barátok lettünk, elmeséltem neki ezt a tapasztalatomat, és csodálkoztam, hogy a nevettetés e nagy embere könnyezett.”

Dolgozott Edisonnak

8 évesen került Amerikába, Edison cégénél kapott munkát. Hamarosan kibékíthetetlen ellentét támadt köztük, Edison csúnyán elbánt vele.

Később a pittsburghi Electric Company vezetője, Westinghouse megvásárolta Tesla váltóáramú dinamóinak, trafóinak és motorjainak szabadalmi jogát. Ez tette lehetővé, hogy megvalósítsa álmait.

Westinghouse támogatta Teslát, ők az ún. „áramok háborújában” a váltóáram mellett szálltak síkra, míg Edison és az általa befolyásolt csoport az egyenáramért.

A vita évekig elhúzódott, és Edison távolról sem úriemberként viselkedett.

A váltóáram akkoriban még ismeretlen volt, Tesla mindent megtett a népszerűsítés érdekében. Még saját testébe is vezette, amitől a kezében tartott izzó világítani kezdett.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!