CímlapsztorikÉrdekes világ

6500 egy lángos? 20 ezer EGYETLEN pohár bor?! “Elmentek a p.” Kiakadtak a magyarok a Budapesti Karácsonyi vásáron!

Botrányos árak!

Itthon már évek óta az a tendencia, hogy hasonló árakkal találkozhatunk, mintha valamelyik európai város karácsonyi vásárában nézelődnénk. Hogy feltárjuk, pontosan milyen különbségekbe is ütközhetünk, górcső alá vettük a budapesti és a londoni helyzetet.

Figyelembe véve viszont, hogy a december az ajándékvásárlás miatt megterhelő lehet a családok számára, nem mindegy, hogy a karácsonyi vásárokban milyen költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés

A hazai viszonyokat ismerve nem olcsó mulatság a karácsonyi vásár, mivel az itt kapható termékek magas ára részben annak köszönhető, hogy az árusoknak fizetniük kell azért, hogy ott árulhassák portékáikat.

Így aztán nagyobb összeget kérnek el, hogy egyáltalán megérje nap mint nap kinn állniuk, ha esik, ha fúj.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az itthoni vásárok egyre növekvő árai már sokkal inkább a nyugati polgárok pénztárcájához vannak mérve, mintsem a miénkhez.

Előre leszögeznénk, hogy egy londoni karácsonyi vásárba ellátogatni számos pluszköltséggel jár. Ilyen például a repülőjegy, illetve hosszabb tartózkodás esetén a szállás és a további felmerülő kiadások – bár mivel nem egy mindennapos kiruccanásról beszélünk, az élmény miatt már megéri.

Viszont ha kizárólag a vásárok áraira szorítkozunk, akkor máris igazolást nyer az a korábbiakban tett állítás, miszerint Budapesten a nyugati országok pénztárcájához van mérve az árszabás.

Az alábbi táblázatban össze is vetettük, mennyibe kerülnek egyes ételek, italok az Advent Bazilika standjainál, illetve a londoni Winter Wonderlandben.

Budapesti árak - Londoni árak

Margherita-pizza 4500 Ft – 6200 Ft
Kolbász 2000 Ft – 3700 Ft
Sajtburger 4000 Ft – 3700 Ft
Hot dog 2000 Ft – 3700 Ft
Gofri 3000 Ft – 2600 Ft
Forralt bor, 3 dl 1350 Ft . 2600 Ft
Tejeskávé 2000 Ft – 1300 Ft
Forró csoki, 3 dl 1400 Ft – 1700 Ft

Érdemes kiemelni, hogy a táblázatban szereplő magyar árak minden esetben a minimális összeget takarják, mivel a határ a csillagos ég. Láttunk hamburgert 7000 forintért és hot dogot csaknem 6000 forintért is.

Egy adag töltött káposztáért 5500 forintot, brassói aprópecsenyéért 5200 forintot, gulyáslevesért pedig akár 4000 forintot is elkérhetnek.

Hirdetés

Lángoshoz ugyanakkor már 2200 forintos áron hozzá lehet jutni, bár az egyik standnál a hagymás-kolbászos változat 6500 forintba fáj, míg a lazacos közel 6000 forintba.

A legolcsóbb kürtőskalács 2000 forintba kerül, és akad olyan bódé, ahol 3200 forintot kérnek el érte – annak ellenére, hogy onnan alig egy köpésre, a Deák téri metrómegállónál 800 forintért árulják.

Emellett létezik kedvezményes, 1500 forintos menü, amit idén már a Sziget Fesztiválon is bevezettek. Ezért az árért egyes standoknál akár brassói aprópecsenyét vagy lecsót is kaphatunk kolbásszal.

Az már az eddigiek alapján is kikövetkeztethető, hogy nem magyar pénztárcára szabták a hazai árakat a vásárokban, de még a külföldiek is felszisszennek a számlát látva, ami az Advent Bazilika Google-értékelésein is meglátszik.

Egy felhasználó például ezt írta:

Mi vettünk 3×2 dl puncsot és 2 dl forró csokoládét, és 9700 Ft körül fizettem, ez már a lehúzás netovábbja. Úgy látszik, itt szabad árazás van, mint a tőzsdén.

Sok turista panaszkodik, kiemelve például, hogy egyes helyeken még az árak sincsenek kiírva, így fizetéskor derül ki, mennyi is az annyi.

Volt, aki közel 20 ezer forintot fizetett négy pohár borért, illetve olvasni olyan hozzászólásokat, miszerint a különböző standoknál egyénileg árazzák be az ételeket, italokat – megtévesztve ezáltal a turistákat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!