Címlapsztorik

24 óra maradt hátra: végveszélyben Csernobil, ha nem tudják tovább hűteni a hasadóanyagokat

A tartalék dízelgenerátorok 48 órára elegendő kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű energiaellátására

– mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren.

Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami sugárszivárgást jelent.”

Hirdetés

Nagy a baj, újabb atomkatasztrófa jöhet

Csernobilt a napokban elfoglalták az oroszok. Azóta ugyanaz a személyzet dolgozik éjt nappallá téve, mintegy túszként, de most sokkal súlyosabb gondok is akadtak.

Az ország nukleáris vállalata, az Energoatom azt közölte, hogy az áramellátás hiánya miatt bármelyik pillanatban sugárszivárgás következhet be.

Mivel a háború miatt nincs áram a térségben, így nem tudják lehűteni a hasadóanyagokat, amely ahhoz vezethet, hogy atomtragédia következhet be.

Az ukránok sürgősen felszólították Oroszországot, hogy a térségben hirdessen ki fegyverszünetet, és hozzák helyre az áramellátást, különben képtelenek lesznek hűteni a hasadóanyagokat, ami katasztrófába fog torkollni

-számolt be róla a DailyMail.

A francia kormány közölte, hogy kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), és együttműködést sürgetett Oroszországgal.

Alig 48 óra…?

A tartalék dízelgenerátorok 48 órára elegendő kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű energiaellátására

– mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren még szerdán.

Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami sugárszivárgást jelent.”

Hirdetés

Az Energoatom szerint közel 20 ezer kiégett fűtőelem van, amelyeket majd képtelenség lesz hűteni. Felmelegedésükkel radioaktív anyagok juthatnak a környezetbe. A radioaktív felhőt a szél Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba is elsodorhatja – áll a közleményben. Áramellátás nélkül az erőmű szellőzőrendszerei sem működnének, és a személyzet veszélyes dózisú sugárzásnak lenne kitéve.

Az erőmű „teljesen le volt kapcsolva az elektromos hálózatról” – közölte az Ukrenergo Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a katonai műveletek azt jelentik, hogy „nincs lehetőség a vezetékek helyreállítására”.

Kedden a NAÜ ENSZ atomfelügyeleti szervezete közölte, hogy a helyszínről nincsenek újabb adatok, és aggodalmának adott hangot az orosz felügyelet alatt dolgozó személyzet miatt.

Emberéleteket kerülhetnek veszélybe. A megszűnt erőmű egy, a nyilvánosság elől zárt zónában található, ahol leállított reaktorok, valamint radioaktív hulladékkezelő létesítmények találhatók.

Még mindig több mint 2000 alkalmazott dolgozik az erőműben, mivel folyamatos irányítást igényel az újabb nukleáris katasztrófa megelőzése.

Egy lehetséges atomkatasztrófa várhat Európára

Országos Atomenergia Hivatal azonban próbál megnyugtatni mindenkit: szerintük és az ő kalkulációjuk alapján Csernobilban az áramellátás hiánya nem okoz jelentős veszélyeket, legalábbis egyelőre.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség március 3-án közzétett közleményében is szerepel, hogy a reaktorok leállítása óta eltelt hosszú idő miatt „a kiégett fűtőelem-tároló medence hőterhelése és a medencében lévő hűtővíz mennyisége elegendő a hatékony hőelvonás fenntartásához elektromos betáplálás nélkül”.

A korábbi elemzések alapján, az üzemanyag-kazetták hűtésének visszaállítására még további hetek állnak rendelkezésre, mielőtt a növekvő hőmérséklet hatására olyan károsodások következhetnének be a kazettákban, ami miatt kismértékű radioaktív kibocsátás kockázatával kellene számolni

– olvasható a OAH közleményében.

Vagyis így vagy úgy, de megindult a visszaszámlálás…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!