CímlapsztorikÉrdekes világ

Az EU lépett: megkezdődik a magyarok kilakoltatása a Kárpát-medencéből és a gazdasági ellehetetlenítés?

Az EB az eddigi 6,3 milliárd euró helyett most már 22 milliárd euró lehetséges befagyasztásáról beszél, valamint olyan feltételekhez kötné az pénzcsapok megnyitását, amelyekről eddig nem esett szó.

Az EU meglépte Orbán Viktor rémálmát

Az Európai Bizottság nem sokkal Navracsics Tibor bejelentése azonban ismét megszólalt. A Reuters szerint ugyanis közölték:

MAGYARORSZÁG A 2021 ÉS 2027 KÖZTI EU-S KÖLTSÉGVETÉS TELJES KOHÉZIÓS ALAPJÁT, VAGYIS 22 MILLIÁRD EURÓT (KÖRÜLBELÜL 8800 MILLIÁRD FORINTOT) ELVESZÍTHET, HA NEM TELJESÍT BIZONYOS FELTÉTELEKET.

Hirdetés

Mindezt azért is figyelemreméltó, mert a Bizottság először csak ennek az összegnek a harmadát, 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forint) fagyasztott be, majd a decemberi Európai Tanács ülésén született kompromisszumban ezt is mérsékelték 6,3 milliárd euróra.

Most ehhez képest írták azt a Reuters szerint:

Hogy Magyarország mind a 22 milliárd eurót elveszítheti, ha nem teljesíti azt a 17 feltételt, amelyről még az ősszel megállapodott az Európai Bizottság Magyarországgal azért cserébe, hogy feloldják a befagyasztott forrásokat.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az [európai uniós] Alapjogi Chartára vonatkozó horizontális feljogosító feltétel még nem teljesült.

Ez azt jelenti, hogy a Bizottság nem tudja jóváhagyni a Magyarországi költéseket.

A befektetők egyelőre nem pánikolnak

Talán meglepő lehet, de a pénzpiacon mostanáig egyáltalán nem éreztette a hatását az Európai Bizottság nyilatkozata. A forint folytatta menetelését ezután is, sőt, hosszú ideje most először esett be a 400-as határ alá az euró.

A jelenség esetleg annak tudható be, hogy a befektetők sem tudják még eldönteni, hogy mennyire vehető komolyan a Bizottság mostani nyilatkozata, vagy nagyobb hitelt adnak a korábbi hírnek, miszerint megtörtént a megegyezés Magyarország és az Európai Bizottság közt.

Magyarország gazdasági ellehetetlenítése zajlik?

A kormány gyakran él azzal a narratívával, ami sokak szerint több valóságmagból is táplálkozik, miszerint a magyarok gazdasági kivéreztetése zajlik.

Se szeri se száma olyan írásoknak, melyek azt taglalják, hogy a külföldi nagytőke által már rég megindult a magyarok “kilakoltatása a Kárpát-medencéből”.

Hirdetés

Ez egyes állítások szerint már a rendszerváltás óta, de legalábbis az EU-s csatlakozásunk óta zajlik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!