CímlapsztorikÉrdekes világ

Dübörgő hangot észleltek a Titan után kutató csapatok: ezek már halálsikolyok a mélyből?

Alig több mint egy napra elegendő oxigén maradhatott a tengeralattjáró fedélzetén, mely a Titanic roncsai közé ereszkedett le. Ők lehetnek a Titanic újabb áldozatai,vagy sikerül megmenteni őket 30 óra alatt…? Ki mit gondol?

Nagyjából 30 óra van még hátra addig, amíg elfogy a Titan nevű merülőhajó oxigéntartaléka a korábbi számítások szerint.

A tengeralattjáró vasárnap kezdte meg merülését a több mint száz éve elsüllyedt Titanic roncsaihoz, az indulás után 1 óra 45 perccel azonban megszakadt a kapcsolat a kapszula és a kiszolgáló hajó között.

Hirdetés

Az amerikai belügyminisztériumnak küldött jelentések szerint a víz alatti radarok különös, dübörgő hangot észleltek kedden, a zörejt 30 perces időközönként érzékelték mintegy négy órán keresztül – írja a CNN.

A hang forrását egyelőre nem sikerült beazonosítani, de újabb egységeket vezényeltek a helyszínre.

A mentőakcióban az amerikai és a kanadai haditengerészet egységei vesznek részt, de víz alatti radarral felszerelt repülő is kutat az öt utast szállító jármű után.

Kedd estig már több mint 13 ezer négyzetméternyi területet fésültek át, a felderítést pedig éjszaka is folytatták.

A mentés második napján Franciaország is segítséget küldött: Nautile nevű tengeralattjáró robottal felszerelt Atalante nevű hajót irányították az Atlanti-óceán nyugati részére.

Mindeközben már arra is készülnek, hogy el tudják látni a Titan utasait sikeres megtalálásuk esetén, egy kanadai tengerjárón kifejezetten búvárok ellátására szakosodott orvosi csapatot küldtek, a fedélzeten pedig egy, a légnyomásváltozás okozta kockázatok csökkentésére használt túlnyomásos kamara is található

– számolt be a BBC.

Még ha meg is találják a merülőhajót, annak mentése komoly kihívás elé állítja a mentésben résztvevőket.

Soha ilyne mélyből ugyanis nem hoztak még fel semmit, nemhogy élő emberekkel teli eszközt, aminél külön több mindenre kellene figyelni.

Hirdetés

Nehéz kimondani, de gyakorlatilag csak a csoda segíthet a bajbajutottakon, ha egyáltalán még életben vannak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!