Igazi csodaszer keletkezik minden magyar konyhájában, mégis kidobjuk! Döbbenet, milyen hatásai vannak!
Tudod, hogy mi ez és mire jó?
Ma Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik, évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 000 tonna kávézacc keletkezik.
Az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége jelenleg hulladékká válik, mivel nincs bekapcsolva a körforgásba.
Kisebbségben vannak azok a partnerek, akik jelenleg is hasznosítják a kávézaccot a növények alá szórva, mások pedig a lefolyóba öntik.
A kávézacc nem egy hulladék, hanem egy értékes ásványi anyagokban gazdag termék, mégis alig vannak jó gyakorlatok a körforgásba történő bekapcsolására.
A zaccot olyan értékes összetevők alkotják, amelyek lehetővé teszik újrahasznosítását számos iparágban (például élelmiszeripar, gyógyszeripar, mezőgazdaság, csomagolóanyagok vagy üzemanyagok),
de megoldatlan az újbóli felhasználásig tartó tárolása, az értékeinek a megőrzése
– mondta Badakné Kerti Katalin, a MATE egyetemi docense.
Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása.
Ráadásul spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.
Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt.
Mire jó még a kávézacc? Elárulunk még néhány remek tippet.
Az egyik ilyen például, hogy a hűtőszekrény szagának semlegesítésére használjuk fel a zaccot.
Ha mondjuk, olyan sajtot tárolunk a hűtőben, aminek minden nyitásnál érezni az erős szagát, csak tegyünk mellé egy kis tálka friss kávéport, amit hagyjunk ott legalább egy napra.
És ha megfogadod a tanácsunkat:
Ezt a kávét már ne főzd le utána.