Sötét jövő: a városi emberek nem fogják tudni megemészteni a növényeket, a zöldségeket és a gyümölcsöket egy új kutatás szerint
Hihetetlenül aggasztó amit most felfedeztek.
A nyugati, iparosodott étrendben súlyos rosthiány van, és ez alapvetően megváltoztathatja azt, ahogyan a bélrendszerünk megemészti a kemény növényi anyagokat.
Annak ellenére, hogy a gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságú részét képezik az emberi étrendnek, a tudósok csak most kezdik megérteni, hogy testünk hogyan bontja le a Föld leggyakoribb szerves vegyületét, a cellulózt, a növények sejtfalát borító kemény anyagot.
Most egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya korábban ismeretlen mikrobákat fedezett fel az emberi bélben, amelyek képesek lebontani a
cellulózt.
Az utóbbi tanulmány a bél mikrobiomokat vizsgálta, és azt állítja, hogy a bélrendszerünkben fellelhető Ruminococcus baktériumok közös vonásokat mutatnak a haszonállatokkal.
A kutatás székletmintákat használt, amelyek különböző időkből és régiókból származó emberek bél mikrobiomját tesztelték.
Az eredmények szerint a bélben sok cellulózt lebontó mikroba van jelen, amelyek korábban figyelmen kívül maradtak.
Ezek a mikrobák közé tartozik egy faj, amely kapcsolódik a patás emlősökhöz, egy másik a főemlősökhöz, és egy harmadik pedig az emberekhez.
Ezek a mikrobák a Ruminococcus nemzetségbe tartoznak, amely ismert a bélrendszerben való jelenlétéről, és részt vesz a cellulóz emésztésében.
A kutatásban részt vevők arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi bélrendszerben található ezeknek a fajoknak a száma csökkenhet a nyugati életmód felé történő elmozdulás következtében.
Lehetséges, hogy ha megfosztják ezeket a mikrobákat a növényi rostoktól, akkor csökkenhet a bélrendszerben való jelenlétük, ami befolyásolhatja az emberi anyagcserét.
A kutatók azt sugallják, hogy az emberi bélrendszerbe történő szándékos újratelepítés vagy feldúsítás lehetne a megoldás, például étrend-kiegészítők vagy speciális probiotikumok formájában.
Bár bizonyíték van arra, hogy a cellulóz-kiegészítők egészségügyi előnyökkel járhatnak, és a kutatás fontos előrelépést jelent a bélbaktériumok megértésében, még sok rejtélyt kell megfejteni a mögöttes mechanizmusokkal kapcsolatban.
Az emberi egészségre gyakorolt hatásuk további vizsgálatokat igényel.