A CNN is lehozta azt a tanulmányt, amiben rákkeltőnek nyilvánították a magyarok kedvenc ételeit, tízezrek, százezrek lehetnek veszélyben
Döbbenetes bizonyítékok állíthatnak mindent a feje tetejére!
Azok az emberek, akik jelentős mértékben növelik az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását az étrendjükben, a fej- és nyaktájéki rák kialakulását kockáztatják, és nagyobb eséllyel kapnak nyelőcső-adenokarcinómát is – derült ki egy friss tanulmányból.
Sokkoló tanulmány igazolja a legnagyobb félelmeket
A nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása növelheti az emésztőrendszer rákos megbetegedés (például száj-, torok- és nyelőcsőrák) kialakulásának kockázatát
– derült ki egy, a CNN által ismertetett friss tanulmányból.
A kutatás során kiderült, azok az emberek, akik 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, összesen 23 százalékkal növelték a fej- és nyaktájéki rák kialakulásának kockázatát, míg 24 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak nyelőcső-adenokarcinómát.
A CNN cikke részletesen itt elérhető.
A tanulmány a bizonyítékul szolgál arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákkockázat között összefüggés van
– közölte Dr. Helen Croker, a tanulmányt finanszírozó World Cancer Research Fund International igazgatóhelyettese.
A magyarok kedvencei csupa rákkeltő ételek, tízezrek vannak most is veszélyben
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – például üdítők, chipsek, csomagolt levesek, fagylaltok – olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket „konyhákban soha vagy csak nagyon ritkán használnak.
Igen ám, de az ilyen ételek közé tartozik számos felvágott, a parizer, vagy a magyarok nagy kedvence, a virsli is.
Utóbbi azért aggasztó, mert magyar gyerekek tízezrei kapnak virslit nap mint nap.
Furcsa módon a tanulmány összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a véletlen halálesetek között, bár utóbbit a felmérés kontrolljaként használtak.
Vagyis a kutatók a hirtelen halált „negatív kontrollként” definiálták, amit az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel nem volt szabad közvetlenül összefüggésbe hozni, amikor a közvetlen hatásaikat összesítették
– fejtette ki Katz.
„Egyelőre még nem világos, hogy mi állhat ezen kapcsolat mögött” – szögezte le Dr. George Davey Smith, a tanulmány társszerzője, a Bristoli Egyetem klinikai epidemiológia professzora.
Még a depresszió egyik oka is lehet, ha mindez nem volt még elég
Végül egy idei tanulmány azt állapította meg, hogy a nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott étel és ital fogyasztása (különösen, ha ezeket a termékeket mesterségesen édesítették) összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával a nők esetében.