Címlapsztorik

A Gazprom leállítja a gázt: egész Európa befagyhat? Szijjártó is megszólalt

Rendkívüli bejelentés. Van okunk aggódni? Az oroszok a Gazpromon át szisztematikusan elkezdték leállítani vagy lejjebb csavarni a gázt, fokozatosan.

A Gazprom olyan durva lépést tett, ami teljes fokozatra kapcsolhatja a gazdasági háborút.

Egyúttal egy olyan, visszafordíthatatlan, soha nem tapasztalt tél előtt áll Európa, amit évtizedek múlva is mindenki emlegetni fog.

Hirdetés

Amikor a 21. században talán először és reméljük utoljára, de újra fagyoskodnia kellett az embereknek. vagy fával tüzelniük, dideregniük a kandalló előtt az internet és a plazmatévék világában.

Pénteken több európai ország jelezte, hogy vagy jelentősen korlátozta az orosz Gazprom a földgázexportot feléjük, vagy teljesen leállította.

Sorról sorra korlátozza a Gazprom a földgázexportot az EU tagállamai felé: pénteken a francia rendszerüzemeltető GRTgaz jelentette be, hogy szerda óta nem kapott orosz gázszállítmányt, de Németország is visszaesésről számolt be

– ahogy arról a Napi.hu közölt részleteket.

A gázellátás a régióban is problémássá vált: Szlovákiában egyik napról a másikra felére esett az orosz gáz importja, a Gazprom előbb harmincszázalékos csökkentésről tájékoztatta a vevőt, majd egyszer csak ennél többel vette vissza szállítást

– írta meg szintén a Napi.hu.

Az ügyben még Szijjártó Péter is megszólalt, mivel ezek igen aggasztó fejlemények Magyarország számára is.

A miniszter azután tette a nyilatkozatot, hogy kiderült, az orosz Gazprom jelentős mértékben korlátozza vagy éppenséggel teljesen leállította a földgázexportot több európai ország irányába.

A magyar ellátás döntő többsége Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik meg Magyarországra, Ausztria felől naponta 12-14 millió köbméter, Szerbia felől pedig 10 és 16 millió köbméter között érkezik a földgáz. Emellett Szlovákia és Horvátország felől is folyamatos a beszállítás. Jól tettük, hogy szerződést kötöttünk a Gazprommal, ha nem így járunk el, most nagy bajban lennénk. Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll

Hirdetés

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Szerintetek eljöhet majd a pillanat, hogy valóban fagyoskodnunk kell?

Magyarország és Európa jó része elméletileg már annyi gáztartalékkal rendelkezik, amivel ki tud telelni, míg más források szerint januárig van nyugat-Európának tartaléka.

Magyarországnak a teljes télre – ELMÉLETILEG.

Persze Európa mellett szól az időjárás, a nagyon enyhe telek,d e vajon bekövetkezhet, hogy Berlinben az emberek majd fagyoskodnak, meg cserépgyertyával melegítenek?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.