A lángossütéshez és a hamburger összerakásoz is kell a papír
És ez nem valamiféle vicc…
Szeptember 1-jétől a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező!
Korábban ez a kitétel a büfétermékekre még nem vonatkozott, mostantól azonban a lángossütőknek és a gyrososoknak is szakirányú végzettséggel kell rendelkezniük.
A vendéglátás most halt meg
– mondta egy kecskeméti büfé tulajdonosa a 444-nek.
A rendelet a gyorsétterem-láncokat is érinti, tehát ezentúl egy sajtburger összerakásához is szakképzettség kell.
A vendéglátóipar már most is súlyos munkaerőhiánnyal küzd, körülbelül negyven-ötvenezer ember hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni.
A meleg és hideg ételek, italok felszolgálásához azonban továbbra sincs szükség szakképesítésre.
Az előző 21/2010-es NFGM rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére. Ez azonban kimaradt a mostani rendeletből…
Vagyis sokak szerint ezzel odacsapott még egyet a kormány a munkaerőhiányban szenvedő vendéglátásnak.