EgészségünkTudomány

A rákos sejtek 99%-át elpusztítja egy új kezelés: világszenzációt jelentettek be

A Rice Egyetem, a Texasi A&M Egyetem és a Texasi Egyetem kutatói egy új megközelítéssel léptek elő a rákos sejtek elleni harcban.

Kutatásaik szerint az aminocianin-molekulák infravörös fény hatására szinkronizált rezgésbe kezdenek, ami károsítja a daganatos sejtek membránját.

A Science Alert a Nature Chemistry tudományos lapban megjelent tanulmány alapján közli,

Hirdetés

hogy az aminocianinokat már jelenleg is használják az orvostudományban képalkotó eljárások során, de alacsony dózisban, pusztán a rák kimutatására.

Ezek a molekulák vízben stabilak és hatékonyan kötődnek a sejtekhez.

James Tour, a Rice Egyetem kutatója szerint ez az eljárás hatékonyabb lehet, mint a rákos sejtek elleni korábbi mechanikai kezelések.

Tour szerint ez az eljárás egymilliószor gyorsabb mozgást idéz elő, mint a Feringa-motor, ami egy molekuláris motor, és aminek feltalálásáért Bernard Feringa 2016-ban Nobel-díjat kapott.

Ezen túlmenően, szemben a Feringa-motorral, a mostani módszer nem igényli a látható fény használatát, ami lehetővé teszi, hogy sokkal mélyebben hatoljanak be a szervezetben.

Ennek köszönhetően a csontokban lévő daganatok is kezelhetővé válhatnak műtét nélkül.

A kutatók laboratóriumi körülmények között tenyésztett rákos sejteken tesztelték az eljárást, és megállapították, hogy a daganatos sejtek 99 százalékát sikerült így elpusztítani.

A módszert melanomás egereken is tesztelték, és az állatok felének szervezetéből a rákos sejtek eltűntek.

Ha a módszer eljut a klinikai tesztekig, valószínűleg más kezelésekkel kombinálva alkalmazzák majd a daganatok elleni harcban.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.