Címlapsztorik

A Ryanair vezére leidiótázta a kormányt: kiakadtak az extraprofit különadóra

A Magyarországon is piacvezető ír cég vezetője szerint az álszent érv, hogy a magyar családoknak segít a kormány a veszteséges ágazatra kivetett extraprofitadóval.

Egy kormány nem szólhat bele abba, hogyan szabja meg árait egy légitársaság, amiatt legfeljebb az utasok panaszkodhatnak – mondta el a hvg.hu-nak adott interjúban Michael O’Leary, Európa legnagyobb fapados légitársaságának a vezérigazgatója.

hvg.hu: Mi járt a fejében, amikor először hallott a kormány döntéséről a légi utasokra kivetendő extraprofitadóról?

Hirdetés

Michael O’Leary: Az, hogy ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy „extraprofit különadót” kell kivetni a légiiparra, amikor az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtünk el a Covid és az ukrajnai háború miatt.

A Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air, amelyik a második legnagyobb légitársaság Magyarországon a Ryanair után, majdnem 650 millióról.


írja a hvg.hu interjúja.

Szóval csak ez a két légitársaság összehozott egymilliárd eurós veszteséget az utolsó 12 hónapban, és ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat?

Tudom, hogy végzett közgazdász, de mégis azt gondolom, hogy vissza kéne őt küldeni az iskolába, el is küldöm neki a „Közgazdaságtan tökfejeknek” könyvet, mert őt is tökfejnek tartom.

hvg.hu: A magyarok körében meglehetősen elismert közgazdászról van szó.

M.O’L: Hát itt az ideje, hogy a magyarok másképp gondolkozzanak, hiszen ez a miniszter minden egyes repülőút esetében 10 eurós adót javasol, amikor a légitársaságok rekord veszteséget produkálnak. Ő az egyetlen miniszter Európában, aki így látja.

Közben más kormányok eurómilliárdos támogatásokat kínáltak fel a nemzeti légitársaságaik számára, hogy túléljék a Covid-időszakot, most pedig kivetnek ugyan a váratlan nyereségre adót, de ott, ahol az keletkezik: az olaj- és gáztársaságokra.

Ha a magyarok annyira nagyra tartják ezt a minisztert, akkor mind visszamehetnek közgazdaságtant tanulni.

Hirdetés

hvg.hu: Nagy Márton az adó bejelentésekor arról beszélt, hogy több európai országban is hasonló közterhet róttak a légi közlekedésre.

M.O’L: Magyarország az egyetlen ország, amelyik extraprofitadót szab ki a légitársaságokra, amikor azok az elmúlt két évben rekord veszteséget halmoztak fel.

Ti mit gondoltok?

Forrás: hvg.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.