CímlapsztorikÉrdekes világ

Áll a bál: kukásautóval érkezett a közmű vezérigazgatója a tüntetőkhöz -videó

Rossz a géppark – erre hivatkozva nem vették fel a munkát a Mélyfúró utcai hulladéktelep dolgozói. Az ország más pontján is elindulhat a “kukások lázadása”?

Mártha Imre, az egyesített budapesti közműholding vezérigazgatója vette az egyetlen járó kukásautót, így érkezett meg a Mélyfúró utcai hulladéktelephez (címlapképünkön), ahol a dolgozók ma reggel nem vették fel a munkát.

Hivatalosan nem sztrájk történik, hanem a géppark nem megfelelő állapotára hivatkozva nem szállnak be a munkások a járműveikbe – nyilván ennek az az oka, hogy sztrájkot nem lehet csak úgy meghirdetni, már az első, keddi munkabeszüntetés után vita volt arról a cégvezetés és a szakszervezet között, hogy vadsztrájk történik-e.

Hirdetés

Amíg a vezérigazgatóra vártak, igencsak feszült hangulatban, az ottani dolgozók arról beszéltek munkatársunknak: szeretnék, hogy szóba álljon velük a cégvezetés, mert most csak a telep vezetőjével tudnak kommunikálni.

Mártha Imre ugyanazt mondta el a dolgozóknak, amit a közműholding eddig is kommunikált az első munkabeszüntetés után: megérti az elkeseredést, hiába volt 15 százalékos béremelés, azt „az infláció megette”.

A budapesti szemétszállítást az állami kukaholding finanszírozza, a probléma oka pont az szerinte, hogy a fővárosi cég három éve nem kap annyi pénzt a kukaholdingtól, amennyit addig kapott, és amennyi szerintük járna.

A kukaholding képviselőjét is meghívták a tárgyalásokra, de csak remélni tudja, hogy részt is vesz majd.

Mint elmondta, ma tesznek egy újabb fizetési ajánlatot, de azt elismerte, hogy ez „szerény” lesz a munkavállalók igényeihez képest.

Addig is azt kérte, hogy álljanak munkába a kukásautók, és utána tárgyaljanak.

A szemétszedés önkormányzati feladat, azonban az állami cég adja rá a pénzt, így a katasztrófavédelem gyűjti majd be a szemetet, ha tovább romlik a helyzet

– mondta el.

Egy hét nem maradhat ki a szemétszedésben, nagyon komoly ellátási nehézségek lehetnek – tette hozzá.

Hirdetés

A rendelkezésre álló eszközöket odaadják majd a katasztrófavédelemnek, a logisztikai eszközöket biztosítják.

Miután mindezt elmondta, a vezérigazgató bevezette a kukásautót és kiöntötte a szemetet.

Mint írtuk, tegnap – meglepetésszerűen – a hulladékrakodók sztrájkjával indult a nap, több kerületben ezért a kukák az utcákon maradtak.

A dolgozók az inflációhoz illeszkedő bért szeretnének, mert, mint mondták, nem lehet kétszázegynéhányezer forintból albérletben élni, családot fenntartani, vagy épp hitelt fizetni. Videónkat itt találják, tegnapi cikkünket pedig itt.

Úgy tudni, hogy Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a jelek szerint a köztisztasági dolgozók és takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz. Úgy tudjuk, Ecseri úti telephelyen várják azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.