Címlapsztorik

„Azzal dolgozik, amit színészként gyűjtött össze” – odaszúrt Orbán Zelenszkijnek

A magyar kormányfő az uniós intézményekben gyakran érzi magát megrendezett jelenetekben. Szerinte az orosz energiahordozókra kivetett szankciók megállítanák a magyar gazdaságot.

Szokatlan az ukrán elnök éles kommunikációja, de a háborúnál szokatlanabb dolog nincs – mondta Volodimir Zelenszkij beszédéről Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Az ukrán elnök szerinte nem csak őt, hanem más olyan országok vezetőit is kiemelte, akik nem küldenek fegyvereket, illetve nem segítenek nekik eléggé, de a magyar média őt emelte ki.

Hirdetés

Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján ugyanis az orosz invázió alatt lévő ország vezetője bírálta Magyarország semleges álláspontját. „Önöknek el kell dönteniük, hogy ki mellé állnak”

– fogalmazott Zelenszkij, felidézve, hogy többször járt Budapesten, ahol látta a Duna-parti cipőket, melyek a holokausztra emlékeznek. Az ukrán elnök arról beszélt, most is népirtás zajlik országában.

„Viktor, tudod te, hogy mi folyik Mariupolban?”

– szegezte a kérdést a magyar miniszterelnöknek, felszólítva, hogy ne habozzon tovább a szankciókkal és a fegyverek átengedésével.

„Nézd meg azokat a cipőket és látni fogod, hogy a mai világban hogyan történhetnek újra tömeggyilkosságok. Ez az, amit Oroszország ma művel. És te még azon hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket, meg hogy üzletelj-e az oroszokkal” – mondta Zelenszkij Orbánnak.

Orbán vasárnap reggeli interjújában erre úgy reagált: segítjük az ukránokat, de ezekben a kérdésekben nem változik az álláspont.

„Amit az ukránok kérnek, az nem más, minthogy teljes egészében állítsuk le a magyar gazdaságot. Veszítsünk el megint éveket a fejlődésünkből és essen vissza a magyar gazdaság színvonala oda, ahol 8-10, vagy ki tudja, hány évvel ezelőtt jártunk”

– mondta az orosz energiahordozókra kivetendő szankciók lehetséges hatásairól.

Hozzátéve, hogy az idehaza feldolgozott kőolaj és földgáz oroszlánrésze csak az oroszoktól szerezhető be, anélkül pedig gyárakat kéne leállítani.

Hirdetés

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, nem érezte-e magát egy megrendezett jelenet közepén, azt felelte: az uniós intézményekben gyakran érzi, de ezeket ettől komolyan kell venni.

„Én azzal a tudással élek, amit a jog világában gyűjtöttem össze, aki színész, az meg azzal a tudással él és azzal dolgozik, amit színészként gyűjtött össze, ebben sem látok semmi rendkívülit” – mondta a színészből lett vezetőre.

Nyilatkozatában megismételte többször hangoztatott álláspontját, hogy nem akarunk sem katonákat, sem fegyvereket küldeni a háborús országba, de azt sem támogatta, hogy a NATO légtérzárat létesítsen Ukrajna felett, mert ez már a háborúban való részvétellel járna elmondása szerint.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.