Tudomány

Bill Gates és Harari is megszólalt: vége lehet az emberi civilizációnak, nagy a baj

„Pusztán a nyelv elsajátításával az AI-nak minden szükséges eszköze meglenne ahhoz, hogy a filmbeli Mátrix-szerű illúziók világába zárjon minket, anélkül, hogy bárkit lelőne, vagy chipet ültetne az agyunkba. Ha lövöldözésre lenne szükség, az AI rávehetné az embereket, hogy meghúzzák a ravaszt, csak a megfelelő történet elmondásával.”

Tudósok és szakértők kongatták meg a vészharangot.

Bill Gates a héten azt írta blogjában, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése ugyanolyan alapvető, mint a mikroprocesszorok, a személyi számítógépek, az internet és a mobiltelefonok megalkotása.

Hirdetés

Nem mindenki látja azonban ennyire fényesen a dolgot.

Harari, Harris és Raskin felidézik, hogy 2022-ben több mint 700 vezető akadémikust és a vezető mesterségesintelligencia-vállalatok mögött álló kutatót kérdeztek meg egy felmérésben a jövőbeli AI kockázatokról.

A megkérdezettek fele azt állította, hogy 10 százalékos vagy annál nagyobb az esélye annak, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia miatt az emberek kihalnak.

Azt a tudósok is elismerik ugyaakkor, hogy az AI alapvetően számtalan ponton segíthet az emberiségnek egy magasabb szintre emelkedni.

Olyan sebességgel kell haladnunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezt jól csináljuk.

Mert, ha folytatjuk a szokásos üzletmenetet, az új AI-képességeket ismét a profit és a hatalom megszerzésére fogjuk használni, még akkor is, ha ez akaratlanul lerombolja társadalmunk alapjait.

Az AI azért veszélyes, mert most már uralja a nyelvet, ami azt jelenti, hogy „meghekkelheti és manipulálhatja a civilizáció operációs rendszerét”.

Pusztán a nyelv elsajátításával az AI-nak minden szükséges eszköze meglenne ahhoz, hogy a filmbeli Mátrix-szerű illúziók világába zárjon minket, anélkül, hogy bárkit lelőne, vagy chipet ültetne az agyunkba.

Ha lövöldözésre lenne szükség, az AI rávehetné az embereket, hogy meghúzzák a ravaszt, csak a megfelelő történet elmondásával

Hirdetés

-figyelmeztetnek.

„A mesterséges intelligencia gyorsan fel tudja emészteni az egész emberi kultúrát – mindent, amit évezredek során létrehoztunk –, megemészti azt, és új kulturális műalkotások áradatát kezdi el ontani magából”

– idézi Hararit a Forbes.

Kiemeli, hogy Harari és szerzőtársai szerint az AI-val való számvetés ideje akkor van „mielőtt a politikánk, a gazdaságunk és a mindennapi életünk függ tőle”.

Ha megvárjuk a káosz bekövetkeztét, akkor annyi dolgot kell már megoldanunk, hogy késő lesz.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.