Tudomány

Bill Gates génmódosított szúnyogjainak inváziója változtathat meg mindent a bolygón: vége a betegségek korának – ígérik

De vajon nem éppen a halált és a pusztulást hozzák az emberiség nyakára?

Bill Gates és a génmanipulált szúnyogok

Egy ideje több hír is volt erről, akkor még a kísérletsorozat előtt álltunk és akkor is rengeteg vita volta tudósok körében arról, hogy mennyire jó ötlet génmódosított állatokat, jelen esetben rovarokat szélnek ereszteni a külvilágba, a természetbe.

Egy laborszökevény ugyanis máshogy viselkedhet kint a természetben, mint laboratóriumi körülményke között.

Hirdetés

A GMO (génmódosított) szúnyogok, melyeket az Oxytec vállalat „gyárt”, tenyészt, azt ígérik, hogy véget vethetnek a jövőben valamennyi betegségnek a Földön.

Legalábbis azoknak, amiket szúnyogok terjesztenek és ilyen nagyon sok van, több közülük akár világjárványokat is képes lehet előidézni a közeljövőben.

Sokan azonban azt kifogásolják, hogy Bill Gates vitatott személye is ott lebzsel a projekt körül.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány ugyanis ott van a vállalat anyagi támogatói között.

Emiatt a nyilvánosságban úgy terjedt el a hír, hogy Bill Gates már megitn „mesterkedik” valamiben és most épp génmódosított szúnyogok invázióval uralná le a Földet.

A GMO szúnyogok ígérete: átok vagy áldás?

Valóban azt ígérik, hogy rengeteg a rovarok által terjesztett betegségnek vethetnek véget ezekkel a 2021-ben már több körben is a természetbe „kieresztett” önmegsemmisítő szúnyogokkal.

A túlélő utódok fele ezt a bizonyos „önmegsemmisítő” gént hordozza, mely gondoskodik az életképtelen nőstényutódokról, míg a másik felükben olyan gének találhatók, melyek érzékenyebbé teszik őket a rovarirtó-szerekre.

A túlélő utódok fele ezt a bizonyos „önmegsemmisítő” gént hordozza, mely gondoskodik az életképtelen nőstényutódokról, míg a másik felükben olyan gének találhatók, melyek érzékenyebbé teszik őket a rovarirtó-szerekre.

Az önmegsemmisítő-jelleg, ahogyan a cég írja, a hímek minden következő generációjában egyre csökken, amíg végül eltűnik a környezetből.

Hirdetés

A múltban történtek már óriási bakik: most ez világkatasztrófát is előidézhet

De vajon mi az igazság? Kell aggódnunk a GM-élőlények miatt, melyek lassan már nemcsak a növények, hanem az állatok birodalmába is behatolnak?

Vagy érdemes inkább örömmel üdvözölnünk ezt a csodálatos, új lehetőséget, mellyel különböző, égető problémákat küzdhetünk le a terményhozam-kieséstől az éghajlatváltozáson át a betegségek terjedéséig?

Nos, röviden: nem tudjuk.

Ha pedig más nem is, ez mindenképp adhat némi okot az aggodalomra.

Amit tudunk, hogy nem mindig sül el jól, amikor az ember mesterségesen akar beavatkozni természetes folyamatokba, mert sokszor egyszerűen nem számol bizonyos tényezőkkel, nem lát előre folyamatokat, és nem is láthatja át ennek a komplex rendszernek minden egyes apró elemét.

Ha nagyon pesszimisták vagyunk az emberi beavatkozásokkal kapcsolatban, akkor eszünkbe juthatnak a biológiai védekezés balul elsült példái, mint a levéltetvek ellen betelepített harlekinkaticák, melyek az őshonos rovarokat veszélyeztetve szaporodtak el Európában.

De tekinthetünk az Amerikában őshonos óriásvarangyra is, melyből néhány százat a cukornádat pusztító szürke hátú nádbogár ellen telepítettek be a ’30-as években Ausztráliába, és ez a húzás azóta a legkülönfélébb, előre nem látható hatásokkal járt.

Hamar kiderült, hogy az óriásvarangy technikai okokból nem tudja megenni a nádbogarakat, minden mást viszont annál inkább szívesen fogyaszt a rágcsálóktól kezdve a kígyókon át, de a nála nagyobb ragadozókra is veszélyes, mert mérge megöli azt, aki rátámad.

Éppen ezért állítják sokan, hogy bizonyos értelemben egy közel 8 milliárd ember bevonásával járó „emberkísérlet” részesei vagyunk akár akarjuk, akár nem.

Az effajta cégek ugyanis gátlástalan, vagy épp felelőtlen módon kísérleteznek közvetlenül a fejünk felett, a természetbe szélnek eresztve a kitenyésztett különféle egyedeiket.

Ennek pedig könnyen lehet, hogy a jövőben majd súlyos árát fizetjük meg…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.