Címlapsztorik

Breaking: elfogadták az uniós tagállamok a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentését

A dpa német hírügynökség értesülései szerint az EU-tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, amely a gázfelhasználás csökkentéséről szól.

Mint ismert, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 20-án jelentette be, hogy az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről.

Az Európai Bizottság konkrétan arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást, az EU ugyanis attól tart, hogy a tél beállta előtt nem csak a gáztárolók kapacitásának feltöltése, hanem a hidegebb hónapokban a további ellátás biztosítása is nehézségekbe ütközhet.

Hirdetés

A javaslatról kedden tárgyalnak az energiaügyi miniszterek Brüsszelben, Szijjártó Péter reggeli Facebook-posztjában azt írta: „csak ne rontsunk tovább a helyzeten”.

A dpa német hírügynökség szintén kedd reggel diplomatákra hivatkozva arról számolt be Twitteren, hogy a tagállamok elfogadták azt a vészhelyzeti tervet, mely földgázfogyasztás önkéntes, 15 százalékos csökkentését írja elő.

Ezeket az információkat egyelőre egy uniós tisztségviselő sem erősítette meg hivatalosan.

Gazprom orosz gázipari óriásvállalat bejelentése, miszerint a héten tovább csökkenti az Európába irányuló szállításokat, politikai indíttatású

– mondta kedden Kadri Simson, az Európai Unió energiapolitikai vezetője, aki vitatta a vállalat állítását, miszerint azért csökkentette a szállítást, mert le kellett állítani egy turbina működését.

Tudjuk, hogy erre nincs technikai ok. Ez egy politikailag motivált lépés, és erre fel kell készülnünk.

És pontosan ezért bölcs stratégia a gázigényünk megelőző csökkentése

– mondta Simson az uniós országok energiaügyi minisztereinek brüsszeli találkozójára érkezve.

Simson hozzátette, hogy a miniszterek várhatóan megegyezésre jutnak a sürgősségi uniós szabályokról, amelyek előírják az országok számára, hogy csökkentsék a gázfogyasztást.

Hirdetés

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.