CímlapsztorikÉrdekes világ

Breaking: VÉGE, kivezeti a kormány az árstopot, benzinkrízisben az ország

A napokban kialakult válságos helyzetre való tekintettel a magyar kormány kivezeti a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról

– jelentette be kedd este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb méreteket öltött az üzemanyaghiány a magyar kutakon, a töltőállomások közelében kígyózó sorok voltak láthatók országszerte.

Hirdetés

A Mol korábban arról tájékoztatott, látja a pánikvásárlás hatásait, de leszögezte, az ársapka miatt nem tud több üzemanyagot behozni külföldről.

A Magyar Ásványolaj Szövetség már november végén jelezte, hogy komoly ellátási problémák léptek fel az országban.

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”

– fogalmazott akkor Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

A Miniszterelnökség pár napja elismerte, a tervezettnél korábban kivezethetik az árstopot, ami több mint egy évig tartotta magát: mint ismert, a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

Az intézkedés első körben három hónapra szólt, de többször is meghosszabbították.

A magyar kormány a kialakult helyzetre reagálva kedd estére sajtótájékoztatót hívott össze. Ezen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette,

AZ ÁLLAM A PÁNIKVÁSÁRLÁS MEGSZÜNTETÉSE ÉS A FOLYAMATOS ÜZEMANYAG-ELLÁTÁS ÉRDEKÉBEN A MOL JAVASALTÁRA ELTÖRLI A BENZINÁRSTOPOT A MAGYAR BENZINKUTAKON.

Tarthatatlanná vált a helyzet

Hirdetés

„Utoljára a 70-es, 80-as években láttunk kígyózó sorokat magyar kutakon. Káosz alakult ki, töltőállomásaink negyedében volt leürülés az elmúlt napokban, semmilyen üzemanyag nem volt kapható ezeken a pontokon.

Elképesztő problémák alakultak ki, ilyen még nem volt a Mol történetében.

A helyzet kritikussá vált, elmentünk a határig, a Mol eddig bírta.

Az ellátás biztosítása érdekében jeleztük a kormánynak, hogy ez így nem mehet tovább. Ennél többre ilyen körülmények mellett nem vagyunk képesek”

– hangsúlyozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, aki jelezte, az import visszahozása jelenti az egyetlen megoldást, ami az árstop mellett lehetetlennek bizonyult.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.