Cukorhiány van Magyarországon, a megtermelt mennyiség nem elég -kongatták meg a vészharangot
Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet. Ha az emberek most emiatt még nagyobb cukor felvásárlásba kezdenek, akkor kritikus helyzet alakulhat ki.
Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet
– foglalta össze a magyarországi cukorhiány okát az InfoRádióban Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke és a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.
Dorogi szerint az, hogy az elmúlt években nagyon alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára, ezért a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet.
Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, 2022-ben pedig már csak 8600 hektáron termelnek itthon cukorrépát.
A helyzetet pedig súlyosbította az aszály is, szóval nem lesz jó cukorrépa termés 2022-ben sem.
Éppen ezért nagyon kevés lesz az alapanyag, amit a magyar cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron.
Ebből pedig levonható a következtetés: drága lesz a cukor a boltokban.
Probléma az is, hogy több cukrot fogyasztunk, mint amennyit megtermelünk Magyarországon.
Mint mondta, az országban évente 80 ezer tonnát tudnak megtermelni, míg a fogyasztás 300 ezer tonnára rúg.
Nem segít a helyzeten az ársapka sem: a kereskedők emiatt veszteségesek, hiszen csak a beszerzési ár alatt adhatják el terméküket.
Dorogi arra nem tudott válaszolni, mikor oldódhat meg ez a helyzet.