CímlapsztorikÉrdekes világ

Elszabadulhat a pokol az élelmiszerárak befagyasztásának vége: kifizethetetlen lesz ételt tenni az asztalra!

Akármeddig nem fogják bírni az üzletláncok az élelmiszerárak befagyasztását. Akár heteken belül döntés születhet és visszaér a teljes ár a hatósági áras termékekre.

Milliárdos veszteséget okoz az élelmiszerláncoknak a hatósági áras termékek kötelező forgalmazása, a cégek már az Alkotmánybírósággal semmisíttetnék meg az árstoprendeletet.

Bolond lenne egy kereskedő olcsóbban adni portékáját, mint amennyibe az neki kerül. Márpedig éppen erre kényszeríti a magyarországi piac szereplőit a kormány azzal, hogy előírja: bizonyos élelmiszerek árát a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk.

Hirdetés

Ráadásul menekülőutat sem hagytak az üzleteknek: kötelező készletezni az árstoppal érintett étolajból, csirke- és sertéshúsokból, UHT-tejből és lisztből, ahogy kristálycukorból is.

Utóbbiból már hiány van a boltokban, bár egyelőre inkább a megtermelt mennyiség zuhanása, mint a kormányzati ármanipulálás miatt.

Ettől még igaz marad az a közgazdaságtani alapvetés, amely szerint ha egy termék árát mesterségesen alacsonyan tartják, abból előbb-utóbb hiány fog kialakulni.

A HVG-nek nyilatkozó kereskedők egyelőre úgy látják, a látványos ellátási zavarokat el tudják kerülni az ominózus portékákból egyszerre megvásárolható mennyiség szabályozásával.

Minden kilogramm eladott liszt vagy cukor csökkenti, nem pedig növeli az üzletek nyereségét. Ennek mértékéről a vállalatok nagyon szemérmesen nyilatkoznak.

Azonban a Lidl annyit elárult, hogy „több milliárd forintos” az okozott mínusz.

Persze sajnálni a multikat nem kell, nem is ez a lényeg.

Az ellenben elég fontos és mindannyiunk számára húsba vágó lehet majd, ha megszüntetik az árstopot, márpedig erre egyre nagyobb az esély.

Maga Nagy Márton is belengette már, hogy az ársapkák betöltötték a szerepüket és érdemes lenne ezektől valamikor megszabadulni.

Hirdetés

Azonban ha az árak eredeti árak lesznek, akkor fog igazán elszabadulni a pokol az országban.

Az emberek ugyanis azzal fognak szembesülni, hogy a fizetésük bár nem nőtt, az infláció az egekben, a benzinért teljes árat kell majd fizetni és megfizethetetlen lesz ételt tenni az asztalra.

És akkor a megnövekedő rezsiköltségekről még nem is beszéltünk…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.