Érdekes világ

Európában is megjelent a covidnál is halálosabb vírus: válságtanácskozás a WHO-ban

A WHO rendkívüli ülésen tárgyalja, milyen intézkedésekkel lehet gátat szabni a terjedésnek.

Ettől tartott mindenki és most bekövetkezett

A tudósok egyébként már az utóbbi hónapokban is számos hipotézist állítottak fel arra vonatkozóan, hogy milyen irányba fejlődhetnek tovább a koronavírus-variánsok.

Felmerült az a hipotézis is, miszerint kialakulhat olyan variáns, amely futótűzként terjed, áthatol a vakcinák védelmén, és még az eddigieknél is súlyosabb betegségeket okoz.

Hirdetés

Hát most ez az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy tényleg bekövetkezett…

Homályos eredet, aggasztó terjedés, világméretű pánik

A teljesen új, omikronnak elnevezett halálos vírusban található egy emberigenom-szerű szakasz, ami emberi eredetre utal.

Ez azonban még önmagában nem perdöntő bizonyíték, mivel a vírusok gyakran gyűjtenek be humán szekvenciákat.

Elképzelhető az is, hogy a mutáns egy HIV-fertőzött egyén szervezetében sokáig keringve, perzisztens fertőzésként, folyamatosan változva alakult ki.

A terjedése aggasztóan gyors és Afrikából indult, de már bejelentették az első megbetegedést Európában is.

Azóta péntek délelőtt már a tőzsdén is eluralkodott a pánik, délután pedig már Európában is kimutatták az első olyan fertőzést, amelyért ez a variáns a felelős.

Kikerülheti a vakcinákat

A legújabb variánsnak 32 mutációját jegyezték fel a vírus tüskefehérjéjében, a kórokozó ama részében, amelyet a legtöbb vakcina imitál, hogy felkészítse a szervezetet a Covid elleni védekezésre.

Csakhogy a jelenlegi oltóanyagok, bár fejleszthetők, az alapvírusnak a sejtekhez való csatlakozását szolgáló tüskefehérjéjét veszik alapul az immunrendszer felkészítéséhez.

Vagyis nem zárják ki, hogy a sok mutáció révén ez az új variáns esetleg képes lesz megkerülni a korábban – oltásokkal, vagy ha átestünk a fertőzésen – szerzett védelmünket, és újra fertőz.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.