Tudomány

EZEN dolgozott Stephen Hawking közvetlenül a halála előtt: durva,a mit állított a világunkról és vég kezdetéről

Lehet, hogy a feketelyukak nem azok, amiknek látszanak? És az is lehet, hogy a végzetet hozzák majd el számunkra és minden létező dolog számára?

Hawking egyik utolsó munkája volt halála előtt, vészjósló dolgokról van szó benne?

Stephen Hawking utolsó tudományos kutatását hozták nyilvánosságra néhány nappal halála előtt, amely 56 évnyi kivételes karrierjének egyik legfontosabb témáját tárgyalja: a fekete lyukakat.

A kutatás fő kérdése az, hogy a fekete lyukak megőrzik-e azoknak az objektumoknak az információit, amelyek beléjük zuhannak.

Hirdetés

Egyes kutatók korábban azt feltételezték, hogy ez az információ elveszik, de mások szerint ez ellentmondana a kvantummechanika törvényeinek.

A kvantummechanika törvényei alapján minden információ valamilyen formában megmarad, például egy sorozat egyesek és nullák alkotja.

Az érdekes az, hogy még egy fekete lyuk sem képes teljesen eltörölni ezt az információt, noha mindenbe beszippantja.

Stephen Hawking azonban az Albert Einstein által kidolgozott elméletre építve kimutatta, hogy a fekete lyukaknak hőmérsékletük van, és mivel a forró testek hőt veszítenek az űrben, a fekete lyukak idővel „párolognak” és gyakorlatilag eltűnnek.

A fekete lyukak olyan térbeli régiók, ahol a gravitáció olyan erős, hogy semmi sem képes megszökni belőlük.

Az egyik társszerző, Malcom Perry, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint

„Hawking felfedezése azt mutatja, hogy a fekete lyukak fizikájában még nagyobb a bizonytalanság, mint a kvantummechanikában”.

Perry hozzátette:

„Ez azért fontos, mert a fekete lyukak valóságos fizikai objektumok. Nagyon sok óriási fekete lyuk található a galaxisok középpontjában”.

Hirdetés

Ha egy objektumnak hőmérséklete van, akkor az entrópiát is tartalmazza, ami egy rendszer rendetlenségét méri.

„Az entrópia azt mutatja meg, hogy mennyi különböző módon lehet felépíteni egy objektumot a mikroszkopikus alapelemekből úgy, hogy az ugyanúgy nézzen ki”

– magyarázta Perry.

Így nézne egyébként ki egy feketelyuk megjelenése a Földön elméletben:

https://youtube.com/shorts/ZcvAki0gKJg?si=6N6prnM8bOPlfgRF

Az új kutatás arra utal, hogy a fekete lyukak entrópiáját a fény részecskéi rögzítik, amelyek a fekete lyuk eseményhorizontját veszik körül.

Az eseményhorizont az az elméleti határa a tér-időnek, amelyen túl már nincs visszaút a fekete lyuk gravitációs vonzásától – még a fény számára sem.

A feketelyukak végezhetnek majd a világunkkal?

Mivel a feketelyukak párolognak, így az univerzum végzete az lesz, hogy előbb vagy utóbb, de egyre több feketelyuk keletkezik az elhalt csillagok helyén, majd ezek is párologni kezdenek.

Végső soron egy nagyon hideg és nagyon sötét hellyé válik a mindenség.

Perry hozzátette:

„Nem tudjuk biztosan, hogy Hawking entrópiája mindenre vonatkozik-e, ami a fekete lyukba kerül, így ez csak egy lépés a hosszú úton”.

Hawking kollégái a tanulmányt a szabadon hozzáférhető arXiv.org oldalon tették közzé, mindössze néhány nappal azután, hogy Hawking elhunyt, 2018. március 14-én.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.