CímlapsztorikÉrdekes világ

„Hát akkor ennyit arról, hogy keresztény ország vagyunk” A LEGELGONDOLKODTATÓBB írás a Magyarországon megfeleződő kereszténységről

Drogriporter:

„Most jöttek ki a népszámlálási adatok: 2001-ben még 5,3 millió, 2011-ben 3,7 millió, míg 2022-ben már csak 2,6 millió magyar vallotta magát római katolikusnak.

A magukat vallásosnak mondók aránya 50% alá csökkent, és 40% egyáltalán nem akart válaszolni a vallását firtató kérdésre (ami önmagában is sokat elmond).

Hirdetés

Hát akkor ennyit arról, hogy „keresztény ország” vagyunk. Ennyit ért el a nagy keresztény kurzus az elmúlt tíz évben.

Ennyit ér, hogy a csapból is az folyik, hogy mi vagyunk itt a régimódi kereszténydemokrata ország, ami majd jól megmutatja a hitetlen, hanyatló Nyugatnak.

Ennyit ér, hogy a mi adónkból az egyházak vezetői degeszre tömik a zsebeiket.

Hogy leuralták az oktatást, a szociális ellátást, a kultúrát.

Hogy lassan már nem tudsz semmilyen non-profit vállalkozást indítani a siker reményével akkor, ha nem öntöd le valami keresztény cukormázzal és nem nevezed el valami szentről vagy boldogról.

Íme az eredmény: megfeleződött a katolikusok száma.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennek az egésznek nem csak mi voltunk a vesztesei, akik nem tartozunk semmilyen intézményes egyházhoz.

De maga a kereszténység is.

Mert a történelemből tudjuk, hogy a politikai üldözést a kereszténység jól viseli, de semmi nincs, ami rombolóbb hatással lenne rá, mint a képmutatás.

Hirdetés

Az, ha egy ország uralkodó elitje lépten-nyomon a kereszténységre hivatkozik, de közben cinikusan semmibe veszi a legalapvetőbb parancsolatokat.

Mert az ő „kereszténységük” annyit ér, mint a maffiózóké.

Akik buzgón hordják a nyakukban a keresztet aranyláncon, vetik a keresztet a templomban, eljátszák a felelős családapát, aztán nyomják a kokózós-kurvázós vircsaftot a jachtjaikon.

„Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához,” mondta a miniszterelnök.

Nos, én meg azt mondom, hogy a kereszténységet csak az mentheti meg Európában, ha képes levetni a korrupt politika béklyóját.

Ha képes megszabadulni az elavult tekintélyelvű és hierarchikus hatalmi struktúráktól. Ha felépül a múlthoz való görcsös ragaszkodásból és az áporodott szagú előítéletektől való függőségből.

Ha kiszabadul az üresen kongó márványtemplomok pöffeszkedő gőgjéből a közösségekhez.

Ha a kiváltságosok és hatalmasok vallása helyett a gyengék és a kirekesztettek vallása lesz.

És legfőképpen, ha az egyházak végre lemondanak arról a tévhitről, hogy az ő fenekükből világít a fény, és mindenki más helikopter.”

-zárta gondolatait a Drogriportert.

Ki mit gondol?

Van igazság abban amit mond?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.