CímlapsztorikÉrdekes világ

Jön az energiaitalok betiltása? “Bedarálja a testet” a dobozos gyilkos

Döbbenetes eredmények látnak egymás után napvilágot az energiaitalokkal kapcsolatban. Egyes szervezetek szerint azonnal be kellene tiltani őket vagy 18 éves életkorhoz kötni.

A viszonylag magas koffeintartalmú élelmiszerek túlfogyasztását, azaz napi egy-két doboznál több torkunkon való legurítását nem javasolják a gyártó cégek sem.

Bár ez ugyanígy érvényes a kávéra is, mégis szinte mindenki ismer olyan embert, aki akár napi négy-öt feketét is megiszik reggeltől estig tartó aktivitása során.

Hirdetés

Azonban az anergiaitalokban több másféle anyag is megtalálható, amik szintén aggályosak.

Egy 2018-as kutatás szerint valóban kockázattal jár az energiaitalok fogyasztása, kiváltképpen a fiatal, még fejlődésben lévő szervezet számára.

Ha nem is maradéktalanul elfogadható az eredmények elemzése, valóban árulkodó lehet a kanadaiak számvetése a statisztikai elemzés alapján.

A kutatók nem kevesebb, mint 2055 fiatal férfit és nőt faggattak ki a koffeintartalmú üdítőkkel kapcsolatos tapasztalásaikról. A korcsoport 12 és 24 év között volt.

A LEGDURVÁBB INFORMÁCIÓ SZERINT A VÁLASZADÓK 55 SZÁZALÉKA ÉSZLELT MAGÁN MÁR VALAMILYEN EGÉSZSÉGÜGYI RENDELLENESSÉGET EGY ENERGIAITAL MEGIVÁSÁT KÖVETŐEN. ILYEN RENDELLENESSÉG PÉLDÁUL A FELGYORSULT SZÍVVERÉS.

A megkérdezettek negyede (24,5%) olyan anomáliáról számolt be, hogy felgyorsult szívverése még alvási rendellenességet is okozott számára.

Minden ötödik válaszoló érzett már fejfájást a Red Bulltól vagy hasonló termékektől, illetve minden huszadik fogyasztó tapasztalt hányingert, hasmenést.

Mellkasi fájdalommal közvetlenül az energiaital után 3,6 százalék szembesült. Négyen a kifaggatott több, mint kétezer emberből pedig görcsrohamról számoltak be.

A végeredmény valóban ijesztőnek tűnik. A számokat látva pedig korábban Kanadában, illetve Nagy-Britanniában is korlátozták egyes üzletek az energiaitalok megvásárlását.

Hirdetés

Csak 16 éven felüliek vehették meg ezeket az élelmiszereket. Állítólag hazánkban is komoly mértékű ezeknek az italoknak a piaci részesedése a fiatalok körében.

Éppen ezért egyesek szerint komolyan felmerülhet a közeljövőben a döntéshozók, politikusok körében az, hogy korlátozás alá essen itthon is az energia ital vásárlása.

Azaz például 16 vagy 18 évhez kötnék azta korhatárt, amitől meg lehetne vásárolni.

Ki mit gondol?

Valóban eljöhet ez a korszak?

Tényleg ennyire veszélyes az energiaital fogyasztása?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!
Címkék energiaital

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.