CímlapsztorikÉrdekes világ

Jönnek az EU-s pénzek: A kormányinfón jelentették be, földcsuszamlás szerű változások jönnek

Az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja a magyar nemzeti tervet. Veszélybe kerülhet a benzinársapka, jön a recesszió. Komoly dolgokról tájékoztatták a magyarokat.

Egyórás időkeretben zajlik a mai Kormányinfó – kezdte Szentkirályi Alexandra.

A szót Navracsics Tibor vette át, aki elmondta a mai bizottsági döntésről:

Hirdetés

Van benne egy nagyon fontos elem, ez pedig az, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlják, ez jelentős előrelépés, az első alkalom, hogy hivatalos formában ezt bejelentették.

Gulyás Gergely elmondta, hogy mikor kell változtatni az üzemanyag-ársapkán

Gulyás Gergely az Index kérdésére kifejtette:

Az ársapkákról meghatározott rendben döntenek, akkor kénytelenek változtatni, ha az ellátásbiztonság kerül veszélybe.

Most aggasztó hírek vannak, részben hatályba lépnek a szankciók, részben meghibásodások mérséklik a Mol finomítótevékenységét, ezért nekik kell választ adniuk arra, hogy képesek-e garantálni az üzemanyagellátást. Ha a Mol képes erre, akkor nem kell változtatni, ha olyan körülmények állnak be, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell.

Az Európai Bizottság megfordította a menetrendet

„Az eredeti menetrendnél tartunk, az a célunk, hogy év végéig elérjük azokat a megállapodásokat, amik lehetővé teszik az uniós forrásokhoz való hozzáférést.

Ezen sokat nem kell vitatkoznunk” – mondta Navracsics Tibor a HVG kérdésére. Hozzátette: bízunk benne, hogy március végén, amikor leülünk az Európai Bizottsággal, javasolni fogják az Európai Tanácsnak, hogy függesszék fel a felfüggesztést. A meglévő három operatív program tud tovább folytatódni.

„Abban is különbözünk az európai politikai elittől, hogy igyekszünk nyíltan és őszintén kommunikálni. Eddig is azt feltételeztük, hogy jó esetben a helyreállítási tervben meg tudunk állapodni, és aláírjuk az operatív programokról szóló megállapodást, a kondicionalitási eljárás pedig Damoklész kardjaként a fejünk felett fog lebegni. Az Európai Bizottság ezt most megfordította” – vette át a szót Gulyás Gergely.

Hirdetés

Gulyás Gergely: Az Európai Parlamentben nyílt magyargyűlölet van
„Az Európai Parlamentben a szerződéseknek nincs jelentőségük, ugyanakkor a frakciók nagy részénél nyílt magyargyűlölet van – a magyar baloldali képviselők hergelik őket az ország ellen. Ez játszhat szerepet abban, hogy szigorúbb mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben. A bizottság megkísérelte átvágni a gordiuszi csomót” – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta: akkor tartja majd sikeresnek az Európai Unióval való tárgyalásokat, ha mindkét megállapodást alá tudják írni év végéig.

Ha ez azért nem sikerül, mert részegen megyek el egy tárgyalásra, és halálra sértegetem őket, akkor meglátjuk, hogyan alakul a jövőm. Ez azonban nem valószínű

– mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy lemond-e, ha sikertelenül zárulnak a brüsszeli tárgyalások. Hozzátette: folyamatosan kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal, hogy elkerüljék azt a vitát, amelyet Lengyelországgal folytatnak.

Nincs szükség előrehozni a 2023-as parlamenti tavaszi ülésszak kezdetét, nincs szükség rendkívüli ülésszakra – közölte Navracsics Tibor.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre, 1500 milliárd forintnak nincs akadálya, további 1000 milliárdnál is elhárulhatnak az akadályok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.