Címlapsztorik

Kínában újabb veszélyes vírus fertőzi az embereket, a WHO is figyelmeztet

Egy újfajta madárinfluenza járvány van kirobbanóban amiből akár egy globális pandémia is lehet…

Újra kezdődhet minden, úgy hogy még a covid-járvány sem ért véget…?!

Nagyon magas a halálozási arány ezért a WHO azonnali akciót sürget.

Hirdetés

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a madárinfluenzával fertőzött emberek számának megugrása Kínában aggodalomra ad okot, vélhetően egy korábban keringő törzs megváltozott, és fertőzőbb lehet az emberekre, mint az eddigi változatok.

A madárinfluenza H5N6 altípusától már 21 ember fertőződött meg. A WHO azonnali vizsgálatokat sürget, mert magas a halálozási arány.

A madárinfluenza H5N6 altípusa tavaly összesen öt megbetegedést okozott. Bár a számok jóval alacsonyabbak, mint a H7N9 vírus esetében volt 2017-ben – akkor több száz embernél azonosították a madárinlfuenzát -, a mostani fertőzések súlyosak, legalább hatan meghaltak – írja a Reuters.

“Az emberi megbetegedések idei növekedése Kínában aggodalomra ad okot. Ez egy olyan vírus, amely magas halálozási arányt okoz”

– mondta Thijs Kuiken, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának összehasonlító patológia professzora a hírügynökségnek.

Míg emberi H5N6-os megbetegedésekről már beszámoltak, 2020 februárja óta nem jelentettek H5N6-os megbetegedést baromfiknál Kínában.

Ez azért is meglepő, mert Kína a világ legnagyobb baromfitenyésztője, ráadásul főként kacsákkal foglalkoznak, amelyek az influenzavírusok rezervoárjaként működnek.

A kínai járványügyi és járványmegelőzési központ nem reagált a Reuters megkeresésére, de egy, a múlt hónapban általuk közzétett tanulmány szerint azonban a H5N6 “növekvő genetikai sokfélesége és földrajzi elterjedése komoly veszélyt jelent a baromfiiparra és az emberi egészségre”.

A legtöbb H5N6-os fertőzés a délnyugati Szecsuán tartományban történt, bár a szomszédos Csungking és Kuanghszi, valamint Guangdong, Anhui és Hunan tartományokból is jelentettek eseteket.

Hirdetés

“Lehet, hogy ez a változat egy kicsit fertőzőbb (az emberekre)… vagy lehet, hogy jelenleg több ilyen vírus van a baromfikban, és ezért fertőződik meg több ember” – mondta a már idézett holland kutató, Kuiken.

A szecsuáni esetek közül négyen háztáji környezetben neveltek baromfikat, és így kerültek kapcsolatba az elhullott madarakkal

– áll a kínai járványügyi hivatal szeptemberi jelentésében.

Egy másik egy kacsát vásárolt egy élőbaromfi-piacon egy héttel a tünetek jelentkezése előtt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.