CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Magyar tudósok találhatták meg az öregedés ellenszerét: világszenzációt jelentettek be. Hamarosan 300 évig is élhetünk?

Döbbenetes fordulatot hozhat egy felfedezés.

Áttörő felfedezés! Magyarországon is élő faj lassíthatja az emberi öregedést, méghozzá nem is akárhogy.

Végső soron egyesek szerint megtalálhatták az emberi örök élet szerét.

Hirdetés

Ha úgy tekintünk az öregedésre, mint egy betegségre, akkor pedig annak az ellenszerére, gyógyszerére bukkanhattak a magyar tudósok.

Tudósok megállapították, hogy a medveállatkákban található fehérjék képesek lassítani az emberi sejtek anyagcseréjét, ami idővel az öregedési folyamatot lassító technológiák kifejlesztéséhez vezethet.

A medveállatkák a világ egyik legelpusztíthatatlanabb életformái közé tartoznak, képesek túlélni a legszélsőségesebb körülményeket is. Magyarországon mintegy száz faja él a medveállatkának.

A tudósok arra törekedtek, hogy kiderítsék, pontosan milyen mechanizmusokat használnak a medveállatkák arra, hogy környezeti stresszhatások esetén belépjenek ebbe a „felfüggesztett” állapotba, illetve, hogy kilépjenek belőle.

Az emberi test is kerülhet “felfüggesztett” öregedési állapotba?

Jelenleg a kutatások arra irányulnak, hogy minél jobban megértsék a folyamatokat, melyekkel végső soron felfüggeszthető lehet majd az emberi öregedés is.

Az amerikai Wyomingi Egyetem által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy a medveállatkák a sejtjeikben bizonyos fehérjéket használnak az életfolyamatok lelassítására.

Amikor ezeket a fehérjéket emberi sejtekbe juttatták, azt fedezték fel, hogy a molekulák lassították az anyagcserét, akárcsak a medveállatkáknál. A kutatók továbbá arra is rájöttek, hogy az emberi sejtekbe ültetett medveállatka-fehérje hatására a sejtek ellenállóbbá váltak a környezeti hatásokra.

„Ahogy a szélsőséges hatás megszűnik, a fehérjék feloldódnak, és az emberi sejtek is visszatérnek a normális anyagcseréjükhöz”

– mondta Thomas Boothby, a tanulmány társszerzője.

Hirdetés

A legújabb felfedezés olyan új technológiák kifejlesztéséhez vezethet, amelyek középpontjában a sejtek vagy akár egész organizmusok felfüggesztett életre keltése áll az öregedés lelassítása érdekében.

Jön a 300 éves emberek kora?

Fontos, hogy ez önmagában még nem jelenti azt, hogy örök élet vakcinát vagy elixírt sikerült volna kifejleszteni.

Azt azonban igen, hogy annyira lelassít ható is lehet az emberi életkor, hogy akár 300 évig is élhetünk – vélik egyesek a hír hallatán.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!