CímlapsztorikEgészségünk

Mégis elrendelhetik a kijárási tilalmat? Az Operatív Törzs beszélt arról, mi várható a járvány kapcsán

Szükség esetlén azonnal és nagyon gyorsan fognak reagálni.

A második hullámnál lehetnek a legszigorúbb intézkedések.

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység – mondta Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szervezet eligazító ülésén hétfőn Budapesten.

Hirdetés

Mint mondta, azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy:

“felkészüljünk a járvány további támadására” és továbbra is “fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket”.

Ezért döntött a kormány arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően is fenntartja a járványügyi készenlétet és létrehoz egy ideiglenesen működő szervezeti egységet.

Amelynek feladata, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

járványügyi bevetési egységről szólva elmondta:

a kormány döntése alapján ez a szervezet fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában és támogatást nyújt az illetékes hatóságoknak.

A bevezetési egység vezetőjének feladatairól szólva kiemelte, hogy Szabó Enikőnek a járványveszéllyel érintett területen, objektumnál, létesítménynél az értesítéstől számított hat órán belül meg kell jelennie:

Emellett tájékozódnia kell a helyszíni állapotokról, létesítmény esetén pedig fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével.

Jogosult azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni.

Hirdetés

Például látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el…

Illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről, valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet.

Mérget vehetünk rá, hogyha lesz második hullám, márpedig valószínű, hogy igen, akkor a mostaniaknál szigorúbb intézkedésekre lehet szükség.

Már csak amiatt is, mert a második hullám valamikor ősszel jöhet, amikor alapból influenza szezon lesz.

Ez pedig megnehezíti a járvány elleni védekezést.

A nagy kérdés csak az, hogyha valóban lesz kijárási tilalom bevezetés, akkor az milyen szintű és időtartalmú lesz, és jár-e majd a gazdaságunk újbóli teljes leállásával, vagy sem.

Könnyen lehet, hogy “csak” regionális szinten, egy-egy városban vagy megyében lesz kijárási tilalom, és az is lehet, hogy csak néhány napra, vagy hétre.

Rengeteg minden fog azon múlni, hogy a vírus milyen erővel tér vissza.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.