CímlapsztorikÉrdekes világ

Napokon belül elfogy az üzemanyag, a kormány véget vethet az árstopnak

Hiába a tankolási korlátozások, napokon belül elfogyhat az üzemanyag.

A legjóindulatúbb számítások is azt mondják, hogy 10 nap van hátra, így valószínű, hogy ennél hamarabb kormányzati döntés jöhet, azonnali hatállyal!

Már előre jelezhető volt.

Hirdetés

A Mol most úgy döntött, egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a kúthálózatán, függetlenül attól, milyen áron vételez üzemanyagot a sofőr.

Más társaságok is alkalmaznak korlátozó szabályozásokat, hogy a kutak ne száradjanak ki: az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik, emlékeztet az ATV.

A szakértők figyelmeztetnek: a töltőállomások már most sem jutnak elegendő mennyiségű üzemanyaghoz.

Az sem változtat sokat a helyzeten, hogy a céges autókat már csak piaci áron lehet tankolni.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot takar.

A szakértők adatai alapján hazánkban naponta 20 millió liter üzemanyagot vásárolnak, így a készlet a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb 10 napra elegendő mennyiséget jelent.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint az árstop eltörlése jelenthet megoldást, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását.

Egri Gábor hangsúlyozta:

A kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség felét szállítja le az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

Hirdetés

Szerintem drasztikusan megemelkedik a bezárt kutak száma

– fogalmazott Egri Gábor.

A szakértők úgy saccolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyag-ellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.

Hogy ezek mik lesznek, azt egyelőre nem tudni, de szinte biztos hogy érkeznek.

Egyesek szerint véget fog a kormány vetni a benzinár stopnak, mások úgy gondolják, hogy valamifajta fél megoldással fognak előállni és két lépcsőben “emelik vissza” a valódi, teljes árára az üzemanyag literenkénti árát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.