Tudomány

NASA bejelentés a Földet fenyegető aszteroidáról: potenciális veszélyforrás, az apokalipszist hozhatja el

A Bennuról megdöbbentő és egyben nagyon aggasztó új információk jelentek meg, melyeket egyenesen a NASA erősített meg.

A Bennu, mint az emberiség halálhozója?

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az úgynevezett földsúroló Bennu aszteroida becsapódási valószínűségére vonatkozó korábbi becslését korrigálva arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a több mint fél kilométer átmérőjű aszteroida valóban metszheti a földi pályasíkot, vagyis a korábban feltételezettekhez képest sokkal nagyobb eséllyel összeütközhet a Földdel.

A potenciális becsapódás lehetősége minden korábbi becslésnél nagyobb a friss számítások szerint.

Hirdetés

A Bennu bescapódása katasztrofális következményekkel járna.

A Bennuhoz képest légypiszoknyi Cseljabinszknál a felszín felett felrobbanó aszteroida után például napokig nem ült el a törmelék és porfelhő a levegőben.

A Bennu becsapódása esetén akár évekre eltakarhatná a Napot, a közvetlen puszíttásról nem is beszélve, mely több, egyenként sok-sok kilotonnás atombomba erejének felelne meg.

A becsapódás 2182. szeptember 24-én a legvalószínűbb, de a NASA korábbi dátumokra is “számolt”, így például 2034 júliusa.

Aggasztó új információkat erősített meg a NASA

Az aszteroida felszíne ugyanis olyan, mintha pingpong labdákkal lenne tele, emiatt egy hasonló égitest a bolygónkra is másféle fenyegetést jelenthet.

„Minden feltevésünk hibás volt a Bennuról.” – jelentették ki, a Bennu összetételével és felszínéével kapcsolatban ugyanis új eredmények születtek.

Az OSIRIS-REx csapata a földi és űrtávcsövek megfigyelései alapján sima, homokos „strandot” várt volna, de ehelyett sziklákkal tarkított felületet talált.

A tudósok azt is felfedezték, hogy Bennuról kőzetrészecskék távoztak az űrbe.

Ha valaki járt például az IKEÁ-ban vagy játszóházakban, akkor az illetőnek ismerősek lehetnek ezek a gyerekeknek berendezett szobák, amelyeket színes műanyaglabdákkal töltenek meg – a kutatók szerint ha a Bennura lépnénk, épp olyan érzés lenne, mint egy ilyen szobában járkálni, mivel annyira szellős valójában az aszteroida felépítése, és a darabjai olyan gyengén kacsolódnak egymáshoz

Hirdetés

– írja a NASA.

Ez azonban potenciális veszélyt jelenthet a Földre nézve.

A Bennut alig tartja egyben a gravitáció és az elektrosztatikus erő, így egy ilyen aszteroida nagyon könnyen széteshet a bolygónk légkörében, ami által egészen másféle veszélyt jelenthet, mint azt eddig feltételeztük.

Konkrétan ha nem esik szét nagyon-nagyon apró darabokra, akkor egy az egész Földet érintő apokaliptikus meteorzáport is elhozhat, mindent elpusztítva.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.