CímlapsztorikÉrdekes világ

Nógrádi György: Az ukránok nem megállnak az orosz határnál, az orosz vezetésnek napjai vannak hátra

A biztonságpolitikai szakértő szerint a mai nyugati technika sokkal jobb, mint az orosz. A háború végleg eldőlni látszik?

Nógrádi György, oroszbarát biztonságpolitikai szakértő (legalábbis erősen húz feléjük a kijelentései alapján) is elismerte, hogy Putyin az életéért küzd, és hogy az orosz vezetésnek néhány napja lehet hátra.

Valamint arról is bezsélt, hogy mi okozza az ukránok nagyon durva és gyors, nem várt előrenyomulását, ami szemmel láthatóan jelentősen meglepte és összezavarta az orosz csapatokat.

Hirdetés

Nógrádi György szerint az orosz légierőt azért éri sok kritika, mivel Moszkva fél, hogy ezeket a gépeket az ukránok egyszerűen lelövik a modern amerikai technikájukkal.

Elmondása szerint az ukránok továbbra is a legmodernebb fegyvereket követelik a Nyugattól, miközben Németországban óriási vita alakult ki a kérdésről, ami a német kormánypártokat is megosztja.

Úgy véli, a kérdés itt az, hogy az oroszok felvállalják-e, hogy olyan eszközöket vessenek be Ukrajnában, amelyek méltó ellenfelei lesznek az amerikai fegyvereknek.

Nógrádi szerint az oroszoknak kevés az élő ereje és a technikája rendkívül le van maradva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága jelenleg magas az átlagemberek körében, azonban az orosz elit esetében ez már nem így van.

Úgy véli, ha bármi történik Putyinnal, akkor azt csak a gazdasági-politikai-katonai elit tudja megvalósítani.

Elképzelhetőnek tartja, hogy eljön az a pillanat, amikor Oroszországnak már nincs mozgástere, és el kell rendelnie az általános mozgósítást.

Elmondása szerint az ukrán hadsereg sokkal nagyobb, mint az ott lévő orosz, akik ráadásul elképesztő veszteségeket szenvedtek, amelyre nem is számítottak.

Arra a kérdésre, hogy az ukránok átléphetik-e az orosz határt, azt felelte, hogy a Nyugat azt kéri, hogy ne tegyék, de úgy véli, ebben a helyzetben nem biztos, hogy az ukránok tartják a szavukat.

Hirdetés

A szakértő arról is beszélt, hogy az ukránok már több országot is megfenyegettek, szerinte ez a jövőre nézve nem túl pozitív.

Mindenesetre Putyin birodalma belerezzent az ukrán előrenyomulásba.

Az amerikaiak szerint akár még a Krímet is visszafoglalhatják így, nyugati segítséggel, mások szerint ez egy olyan vörös vonal lenne Putyin számára is, ami miatt tömegpusztító fegyvereket vethet be.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.