Címlapsztorik

Orbán: A horvátok elvették tőlünk a tengerünket – területi követelés a miniszterelnöktől?!

Azt is mondta Orbán, hogy elvették tőlünk a tengereket, és hogy JELENLEG nincs tengerünk… Komoly diplomáciai vihar kerekedett Orbán Viktor múlt pénteki, a magyar tengerre vonatkozó kijelentéséből.

A miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

„Most ami a tartalmát illeti ennek a javaslatnak, az azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra a körülményre, hogy az Európai Unióban teljesen különböző adottságú országok vannak.

Hirdetés

És természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról,

de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban,

ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon.

Ez egy adottság”.

A horvát sajtó szerint a horvátok magyarországi nagykövete Szijjártó Péteréktől, azaz a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kért magyarázatot Orbán Viktor fenti interjúrészlete miatt.

A horvát külügyminisztérium ugyanis úgy véli, az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát.

Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését

– írta a tárca közleményében, hozzátéve: „elítélünk minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében azt írta: „miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett”.

Hirdetés

„Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében” – tette hozzá Menczer.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.