CímlapsztorikÉrdekes világ

“Orbán Viktor szenvedéspárti?” Üzent a halálos beteg magyar ügyvéd, Karsai Dániel, akit nem hagynak meghalni

Döbbenetes és nagyon elgondolkodtató írást tett közzé az ALS-ben szenvedő magyar ügyvéd, aki azért harcol, hogy méltóságteljesen lehessen meghalni, ha valaki halálos, menthetetlen beteg, és ne kelljen többé szenvednie.

“POSZT MORTEM XXXVI. – Orbán Viktor szenvedéspárti?

Biztos vagyok benne, hogy nem. Nekem is milyen kedves szavakkal kívánt jobbulást.

Hirdetés

Ugyanakkor a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított nekem arra, milyen nagy a gond.

A kórházba kerülésem oka egy makacs fertőzés volt, ami nagyon legyengített. Gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban távoztam.

Az étkezést hosszútávon elősegítő műtéti beavatkozás is sikerült. Az engem segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim.

Nagyon köszönök mindent.

Ugyanakkor objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik”

-írja Karsai Dániel megrendító bejegyzésében.

“Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog”

-mesélte.

“Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.

Hirdetés

Az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül.

A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti”

-emelte ki Karsai Dániel.

“Remélem, erről a kérdésről is mihamarabb értelmes párbeszéd bontakozik ki.

Melynek első lépése egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, melynek élén egészségügyi miniszter áll. Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel.

Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról. Nem ért hozzá. Bízom benne, hogy a kormányzat részéről lesz valódi nyitottság ezen kérdés megoldására és nem csak a csodában kell bíznunk”

-zárta velőd gondolatait Karsai Dániel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.