Címlapsztorik

Óriási aszteroida közelít, órákon belül a Földhöz érhet: kiadták a figyelmeztetést

Óriási aszteroida lép be szombaton a Föld pályájába – figyelmeztetnek a csillagászok. Már megvan a vészforgatókönyv becsapódás esetére.

Becsapódhat, keresztezve a Föld pályáját

Az űrsziklát már nyolc éve szemmel tartják a csillagászok.

A tudósok szerint csekély esély van arra, hogy kárt okozzon bolygónkban, azonban felkészültek arra az eshetőségre is, ha fennállna a becsapódás veszélye.

Hirdetés

A NASA közölte, hogy a 130 méter átmérőjű, a 2023 HT4 névre keresztelt óriásszikla magyar idő szerint szombaton 12 óra 20 perc körül érkezik a Föld közelébe.

HABÁR AZ ASZTEROIDA A BOLYGÓNKHOZ NAGYON KÖZEL HALAD EL, A NASA TUDÓSAI SZERINT NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY KERESZTEZNÉ A FÖLD PÁLYÁJÁT.

Az óriási űrszikla „mindössze” 8,93 km/másodperces sebességgel halad, míg egy átlagos aszteroida sebessége minimum 15 km/másodperc.

Az aszteroidát először 2015. március 31-én észlelték, ekkor a jelenlegi sebességének kétszeresével repült.

A csillagászok szerint miután az űrszikla szombaton a Föld pályájára áll, utána körülbelül nyolc évig nem tér vissza hozzánk, legközelebb csak 2031. július 13-án közeledik felénk.

Hozzátették, akkor már jóval gyorsabb lesz, a számítások alapján 19,44 km/másodperces sebességgel repülhet.

Megvan a vészforgatókönyv becsapódás esetére

A NASA közölte, amennyiben az aszteroida pályát változtatna és felvetődne a becsapódás veszélye, arról tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Már megvan ugyanis a vészforgatókönyv.

Vészforgatókönyv esetén a szakemberek egy rakétát lőnének ki a közeledő űrsziklára, amely letaszítja azt a pályájáról, megmentve a Földet a becsapódástól.

Hirdetés

Úgy tudni, hogy az asteroida nagyjából 65-ször akkora, mint a 2,1 méter magas egykori angol válogatott focista, Peter Crouch.

Mint írták, 65 darab Peter Crouch valószínűleg elég nagy károkat okozna a Föld felszínben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.