CímlapsztorikTudomány

Orvosi Kamara: muszáj szigorítani, ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat

Nagy a baj, veszélyben a karácsony!

Vége a türelemnek!

“Kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR-teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre!”

Hirdetés

Levegőt! címmel adott ki közleményt a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, amiben a járványadatok (10 265 új fertőzött, 178 halott) alapján azt írják, hogy a számok meredeken emelkednek, a járvány tombol.

Szerintük az 565 lélegeztetett beteg azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább kétszer ennyi súlyos állapotú beteg van, aki már intenzív ellátásra szorulna, de nincsen számukra hely.

A diagnosztizált új fertőzöttek több mint egytizede kórházi felvételre szorul. A már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése pedig hatalmas szám, ami szerintük óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a Covid-ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve.

Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek.

A jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül a MOK szerint nem történt érdemi megelőző intézkedés, ezért azt kérik, hogy „ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat”, akkor legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak stb.), szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat.

Azt szeretnék továbbá, hogy kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR-teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik), támogassák a távmunkát, home office-t.

Az egészségügyben dolgozók számára pedig azt kérik a kormánytól, hogy rendezzék az ügyeleti díjazást, emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket, valamint kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.