CímlapsztorikÉrdekes világ

Orwel 1984: 6 jóslat, ami már valóra vált világunkban, rég rabszolgák vagyunk

Mintha csak egy prófécia lett volna az egész…?! Pontról pontra kezdték el „rabosítani” az emberiséget.

Teleképernyők

A regényben a teleképernyők alapvetően nagy, lapos tévék, amelyekkel nem csak üzeneteket továbbítanak a párttagok között, hanem civilek megfigyelésére is szolgálnak.

A teleképernyő szorosan nyomon követi az egyén mozgását, figyelve, hogy megváltozott-e a szívverése, vagy olyasmit néz-e, amit nem kellett volna. Az utóbbi időben a teleképernyő variánsa a CCTV kamera, amely arcfelismerő szoftvert kapott.

Hirdetés

A világban mára teljesen elterjedtek ezek a kamerák, amelyek mindenféle adatot rögzítenek az emberek mindennapos viselkedéséről és mozgásáról.

Beszédíró

Az 1984 főszereplője, Winston Smith az Igazságügyi Minisztérium Rögzítő részlegének beszédírója, amely az Angszoc kormánypárt jelentős része. Feladata a beszédíró használata, ami egy olyan rögzítőeszköz, amely a beszédet szöveggé alakítja a teleképernyőn.

Ma már számos alkalmazás és szolgáltatás kínálja ugyanezt a szolgáltatást. Bár ez a technológia technikailag nem gonosz, Orwell megjósolta, hogy ez a technológia rohamosan el fog terjedni az ezredforduló során, és így is lett.

A Nagy Testvér figyel téged

1984 fő gondolata a teljes és totális megfigyelés a nap minden pontján. A „Nagy Testvér” képei a városok óriásplakátjait díszítették, és elrettentésül szolgáltak azokkal szemben, akik esetleg megszeghetik a szabályokat.

Örökös háború

Orwell könyvében a fő párt a folyamatos háború politikájára váltott, amely felemészti a lakosság által termelt minden felesleget.

Ez nemcsak azt biztosította, hogy a lakosság szegénységben és kontroll alatt maradjon, hanem teljes lojalitásukat is garantálta. Úgy tűnik, hogy a világban jelenleg is egyik háború éri a másikat, ami nem feltétlenül tesz jót a lakosságnak.

Újbeszél

1984-ben Orwell arról írt, hogy a nyelvet gyakran használják a tömegek irányítására és megtévesztésére. Ezt Confucious fejtette ki először, aki maga a szókincs helytelen használatát a társadalmi összeomláshoz és a háborúskodáshoz kötötte.

A mai világban az eufemizmus és a politikai korrektség gubója vesz körül bennünket, amelyek egyszerre áthatóak és gúnyolódóak.

Többen is kritizálták a nyelvnek ezt a változatát, ahol a kormány normális hangzású kifejezéseket dolgoz ki azokra az eseményekre, amelyek nem jelentenek semmit.

Hirdetés

Ha a kormány kevesebb pénzt vesz el a lakosságtól, azt adómegtakarításnak nevezik, a tehetőseket viszont munkahelyteremtőknek hívja.

Tömegszórakoztatás

Orwell 1984-es könyvének egyik jóslata, amely prófétikussá vált, hogy a proletariátust nem kell megfigyelni mindaddig, amíg jól táplált, mámoros
és jól érzi magát.

Orwell így magyarázta el, hogy amíg az életüket felszínesen élik a rendkívül elesettek, addig nem fognak az igazán fontos dolgokra összpontosítani.

Orwell arról beszélt, hogyan veszítjük el a kapcsolatot a valósággal, miközben felemészt minket a mindennapi öröm és szórakozás. Orwell 1984-es jóslatai közül jó néhány mostanra valósággá vált.

Bár ezek közül néhány pozitív, mint például a beszédíró, minden más technológiai innováció egyszerűen megfigyelési, ellenőrzési vagy propagandaeszköz.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.