Rák és sztrók! Kapcsolatot találtak az egészséges és népszerű zöldséggel!
Erről mindenkinek tudnia kell!
Döbbenetes, de úgy tűnik, sikerült megtalálni az első megcáfolhatatlan, tudományos bizonyítékot arra, hogy kapcsolat van a brokkoli fogyasztása és a rák, valamint a sztrók előfordulása között.
Az emésztés és az általános egészség tekintetében régóta ismert tény, hogy a zöldségek fogyasztása kedvező hatással van.
A Sydney Egyetem kutatói friss eredményeik szerint most 23 gyakran előforduló növényi vegyületet vizsgáltak laboratóriumi körülmények között annak megállapítására, hogy milyen mértékben képesek kötődni a vérlemezkékhez.
Mint tudjuk, a vérlemezkék kiemelt szerepet töltenek be a vérzés megállításában, ugyanakkor bizonyos körülmények között veszélyes vérrögök képződhetnek belőlük.
Ha az erek elzáródnak, és olyan kritikus területek maradnak oxigén nélkül, mint az agy vagy a szív, az emberre visszafordíthatatlan károsodást jelenthet.
Az új kutatások eredményei alapján egyes zöldségekben található vegyületek jelentős szerepet játszhatnak ebben a folyamatban, ami meglepő lehet a tudósok számára is.
A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik.
A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt.
Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását és gátolni a vérrögképződést a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosítása révén.
A szakemberek szerint emiatt megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata.
A vizsgálat eredményét az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták.