Címlapsztorik

Rendkívüli: meghalt a pápa: gyászba borult a világ

Az átmenet pápájának is nevezett XVI. Benedek 95 éves volt.

Kilencvenöt éves korában, vatikáni rezidenciáján elhunyt XVI. Bendek pápa.

A korábbi egyházfő nyolc évig vezette a katolikus egyházat, és majdnem egy évtizeddel ezelőtt vonult vissza, romló egészségügyi állapota miatt.

Hirdetés

2013-as lemondása volt az első alkalom XII. Gergely 1415-ös visszavonulása óta, hogy katolikus egyházfő lemondott a tisztségéről.

A Vatikán közleménye szerint Benedek pápa december 31-én 9:34-kor hunyt el a Mater Ecclesiae monostorban, ahol visszavonulása óta élt.

Az abortuszt és a homoszexualitás elismerését is ellenző konzervatív pápa nevéhez több ellentmondásos esemény is fűződik, a legemlékezetesebb ezek közül alighanem az egyházon belüli szexuális zaklatási ügyek kirobbanása és az erre adott reakciója, valamint a 2013-as váratlan lemondása volt.

Mindössze nyolc évig volt hivatalban a 2005-ben pápává választott XVI. Benedek, aki 2013-ban szokatlan módon lemondott a tisztségéről.

Ezzel a történelem során ő lett a harmadik olyan egyházfő az őt évszázadokkal megelőző V. Celesztin és XII. Gergely után, aki nem haláláig viselte a hivatalát.

Bár Benedek a lemondását a romló egészségügyi állapotával és idős korával indokolta, sokan az egyházon belüli szexuális zaklatási és korrupciós ügyeket sejtettek a háttérben, amelyeket a pápa inasa szivárogtatott ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!
Címkék benedek

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!