Érdekes világTudomány

Rendkívüli: Újabb földrengés volt az országban, továbbiak is várhatók

Kiadták a térképet, hol várható nagy erejű földrengés Magyarországon!

Újabb földrengés volt az országban, továbbiak is várhatók. Hajnalban is voltak, vannak és lesznek is földrengések az Alföld alatt.

Szarvastól tíz kilométerre 3,1 magnitúdójú földrengés volt 7 óra 9 perckor – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma pénteken az MTI-vel.

Hirdetés

A földrengést Szarvason, Csabacsűdön, Őrménykúton, valamint több más településen is érezhették – tájékoztatott Kalmár Dániel szeizmológus.

A korábbi földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette

Az obszervatórium közlése szerint vasárnap hajnalban 4,2-es és a 3,5-ös magnitúdójú földrengést több helyen érezték, további utórengések várhatóak a környéken

– idézte az obszervatórium közleményét az MTI.

Fontos dolgot hoztak szakemberek nemrég nyilvánossága, ami a jövőben minden bizonnyal életeket is menthet.

A földrengésbiztos építkezéshez nyújthat segítséget, ezzel óriási károkat elkerülve, de akár az életünket is tényleges megmentheti.

A szakemberek ugyanis nemrég kiadtak egy térképet arról, hogy hol várható nagy erejű földrengés Magyarországon.

A térkép országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat, a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek

Hirdetés

– tájékoztatott a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet.

Egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járhat a kritikus infrastruktúrák sérülékenysége miatt.

Ezért nélkülözhetetlen, hogy a kutatók tisztán lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.

A múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés is sújtotta az országot.

A Földrengés Kutató Intézet évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrál, ám ezek közül évente négy-öt olyan van, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú).

Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki

– derül ki a Földrengés.hu oldaláról.

A statisztikai vizsgálatok alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengés Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordul elő.

Ez pedig már éppen esedékes lesz egyes számítások szerint.

Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy még a mi életünkben bekövetkezhet egy ilyen nagyobb erejű rengés.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!