Rendszeres kávéfogyasztás és rák? Döbbenetes felfedezést tettek a tudósok!
Félreismerhettük a világ kedvenc italát?!
Egy kutatás szerint azoknál a bélrákkal diagnosztizált betegeknél, akik naponta legalább 2-4 csésze kávét fogyasztanak, jelentősen csökken a betegség kiújulásának kockázata
– számolt be róla a Guardian.
Az eredmények különösen reménykeltőek, mivel Nagy-Britanniában évente több mint 16 ezer ember halálát okozza a bélrák, ami a rákos megbetegedések között vezető halálok.
Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik legalább napi öt csésze kávét fogyasztottak, 29 százalékkal csökkent a bélrák kiújulásának a kockázata.
A betegség visszatérésének valószínűsége 32 százalékkal kisebb volt azoknál, akik két csésze kávét vagy annál kevesebbet ittak.
Az eredmények azt mutatják, hogy még a kevesebb kávét fogyasztó betegeknél is jelentősen csökkent a kiújulás kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét.
A kutatás Hollandiában, 1719 bélrákos beteg bevonásával készült.
A kutatás egyik szerzője, Ellen Kampman, hangsúlyozta, hogy a bélrák kiújulásának kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között talált összefüggés nem ok-okozati.
Egyik munkatársa, Marc Gunter, pedig arról beszélt, hogy a tudomány még mindig nem érti, miért van ilyen jótékony hatása a kávénak a rákos megbetegedéseknél.
Ezen túl az ember jobban átgondolja, hogy pontosan mennyit fogyaszt a csodaitalból.
Sokan más okokból, de féltek eddig a magasabb mennyiség fogyasztásától, de ez a friss felfedezés talán változtathat az emberek szokásain.
Ti mit gondoltok?