Tudomány

Sötétbőrű emberek éltek a magyarok helyett a Kárpát-medencében: nem mi voltunk itt előbb…?

Óriási meglepetést minden idők legrégibb, teljes épségben megtalált emberi holttestének legújabb genetikai vizsgálata, mely a magyarok őstörténeté is újraírhatja.

Részletek a kommentekben. ⬇

Kevés emberi vonás megosztóbb, mint a bőrünk színe. Ideológiák, rasszizmus, elnyomás, rabszolgaság, népirtás épült arra, hogy mennyire markáns – vagy éppen mennyire nem – az egyes embercsoportok bőrének eumelanin pigmentációja.

Hirdetés

És leginkább a „fehér” európai ember hivalkodott, és emelte magát piedesztálra sápadt színével a történelem folyamán.

Mintha valami magasabb rendű, ősidőktől létező kiválasztottság hordozói lennének a fakó bőrű európaiak az emberiség színes népei között.

Éppen ezért okozott óriási meglepetést minden idők legrégibb, teljes épségben megtalált emberi holttestének legújabb genetikai vizsgálata.

Az Ötzi névre keresztelt férfi jégbe fagyott, majd onnan kiolvadt múmiájáról azt gondoltuk eddig, hogy rengeteg mindent tudunk.

Aztán egy új genetikai eredmény azt lebbentette fel, hogy szinte mindent rosszul tudtunk.

Mi több, a következtetés egyik része az, hogy a Kárpát-medencét is fekete bőrű lakosság lakhatta jóval a magyarok ideérkezése előtt.

Kiderült, hogy Ötzi nem egy sápadt bőrű férfi volt, világos árnyalatú, dús hajzattal, ahogyan azóta is ábrázolják őt, hanem sötét bőrű.

Rendben.

A Jégember sötétebb bőrű volt, és egyáltalán nem úgy nézett ki, mint ahogyan egy európai embert elképzelünk.

Hirdetés

De miért akkora szenzáció ez?

Hát azért, mert megerősíti azt a teóriát, hogy a világos bőrszínt adó gének csak nem olyan rég, 3-4 ezer évvel ezelőtt terjedtek el Európában.

Vagyis furcsán hangzik, de a fehér ember olyan, mint egy nemrég elterjedt emberi változat.

Mindezek onnan tudhatók, hogy azonosították a világos bőr kialakulásáért felelős géneket, amelyek közül az SLC24A5 és a SLC45A2 gének domináns szerepet játszanak, ám sem Ötziben, sem a többi (például a mai Spanyolország,

Luxemburg és Magyarország területén talált) korai vadászó-gyűjtögető emberek maradványainak genomjaiban nem bukkantak rájuk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!