CímlapsztorikÉrdekes világ

Több mint száz helyen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet a kormány

90 ezer emberre juthat egyetlen orvos a hétköznapokon: A Takács-csomag kinyírja a magyar egészségügyet, vagy átalakítja? Ki mit gondol?

Komoly egészségügyi átalakításra készül a kormányzat, a Népszava pedig visszatérően szivárogtat a hozzá eljutó információk alapján a tervből.

A lap szerdai számában arról ír, hogy:

Hirdetés

A kormány a háziorvosi ügyeleti rendszert sem hagyná érintetlenül: Budapest kivételével az egész országban az Országos Mentőszolgálatnak szerveznék ki a feladatot, ennek az átalakításnak a részletei pedig most kerültek nyilvánosságra egy OMSZ-koncepcióból.

A kormány tervei szerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a jelenlegi nagyjából 300 helyett.

Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, 60 pedig vegyes, a felnőtteket és a gyermekeket is fogadó lenne.

Megyénként állítanának fel 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központot is, több megyében pedig a mostani tucatnyi orvosi ügyeleti pontból pusztán néhány maradna meg.

Ez azonban a koncepciót bíráló szakértők szerint a kisebb falvakban komoly problémát jelenthet.

Az új rendben a háziorvos reggel nyolctól délután négyi kellene, hogy a saját rendelőjében ügyeljen, négytől este tíz óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon pedig beosztható lenne a járási egészségügyi központba ügyelni.

A koncepció azonban a lap szerint már nem tartja szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön alapellátási ügyelet.

Ahol pedig marad ilyen pont, ott az adott járás háziorvosai saját asszisztenseikkel fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, az ő munkáját pedig további ápoló és sofőr is segíteni, szükség esetén helyszínen látnák el a beteget.

Hirdetés

Eddig nagyjából 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha azonban ez a terv valósul meg, akkor hétköznaponként 90 ezernek, hétvégénként 60 ezernek jutna egy orvos.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.