CímlapsztorikÉrdekes világ

Újabb erős földrengés pusztított Törökországban: Sikolyok, kiabálás, hatalmas füstfelhő – megrázó felvételek

Egyes szakértők szerint újabb nagy rengések várhatók, mások arról beszélnek, hogy a február 6-i nagy rengéssel valami elkezdődött, és a Törökország alatt húzódó kőzetlemezek “vándorlásnak indultak” és akár “szeizmikus armageddon” is jöhet.

Újabb súlyos, nagyon nagy erejű rengés történt

Törökország és Szíria határvidékén két héttel az előző tömegkatasztrófa után újabb, ezúttal 6,4-es, majd nem sokkal később egy 5,8-es földrengés rázta meg a környéket.

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a nagyobb rengés csak két kilométeres mélységben történt, a középpontja pedig a dél-törökországi Antakya város közelében volt. A földmozgás Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezhető volt.

Hirdetés

Azóta sorra kerülnek fel az új videók a mostani földrengésekről. Az emberek kiabálnak, sikoltoznak, a fedett helyekről pedig megpróbálnak gyorsan kimenekülni az utcára.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt.

Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette.

Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

További nagy rengések várhatók?

Ezek után számos tudós vetette fel, hogy nem volt ezzel vége, újabb utórengésekre kell számítani, ezek közül pedig több nagyobbra.

Az elmúlt két hétben a február 6-i pusztító erejű, 7,8-as rengést követően számos földrengés volt már a térségben, de Európa-szerte is elkezdett “mozogni a föld”.

Földrengést mértek többek között Horvátországban, Romániában, de Magyarországon is.

Egyesek szerint nem kizárt, hogy az ország alatt található kőzetlemezek kezdtek el vándorolni, ezért folyamatosan feszültségnek vannak kitéve és súrlódnak, így újabb és újabb nagy erejű rengések is kialakulhatnak.

Hirdetés

Hivatalosan mind a mai napig nem ismerik el azt, hogy kapcsolat lenne az európai földrengésekkel, azoban a Törökországot sújtó rengés akkora erejű volt, hogy logikusan egészen biztosan “megbolygatta” a kőzetlemezeket a régióban.

Megint mások a Tűzgyűrű aktiválódásától tartanak.

Ez egyúttal részben magyarázatot adna arra, hogy miért reng a föld folyamatosan, szinte minden nap észlelnek valahol a Tűzgyűrű mentén földrengéseket.

A Tűzgyűrű az angol Ring of Fire tükörfordítása, népszerű neve annak a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiónak, amely mentén különösen sok, működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!