EgészségünkTudomány

VÉGE: nincs többé lyukas fog, sőt, újranöveszthetők lesznek a fogak, döbbenetes kísérletsorozat hozhat világszenzációt.

Ideje nyugdíjba mennie a fogtündérnek?

A fogszuvasodás kialakulását megakadályozó speciális gélkészítményeket fejlesztettek ki és szabadalmaztattak az Omszki Állami Orvosi Egyetem tudósai

– írja a RIA Novosztyi.

Hirdetés

A fejlesztés klinikai kísérletei nemcsak a szuvasodás, hanem a zománc túlérzékenysége elleni küzdelemben, valamint a fogfehérítés negatív következményei ellen is bizonyították hatékonyságát

– jelentette az egyetem.

A szuvasodás a fogak keményszöveteiben zajló komplex kóros folyamat, amely a kedvezőtlen külső és belső tényezők összetett hatására alakul ki.

Végső soron a fog keményszöveteinek pusztulásához, kezelés hiányában pedig szövődmények kialakulásához vezet.

Világszenzációval felérő kezelés

„A kifejlesztett prevenciós termékekben sikerült kombinálni az összeegyeztethetetlent: egy háromkomponensű gélt fluoriddal, kalciummal és foszforral otthoni használatra és a fogorvos által végzett professzionális munkához is”

– tette hozzá.

A kezelés évente kétszer történik. A kúra időtartama két-három hét.

„Ez elegendő ahhoz, hogy a szájüregben hat hónapon keresztül fennmaradjon az ásványi anyagcsere optimális szintje” – mondta a tudós, kifejtve, hogy a nyálban lévő összes ásványi összetevő kedvező körülmények között beépül a zománc kristályszerkezetébe, és az anyagcsere-folyamatok optimális üzemmódban zajlanak.

Vége a lyukas fogak korának?

Így ugyan a fogtündér nyugdíjba mehet, azonban a fogorvosoknak egyelőre bőben lesz munkája.

Hirdetés

Ha nem is fogakat tömni, de kezeléseket és egyéb szájsebészeti dolgokat elvégezni.

Ez az egész mégis óriási korszakváltást hozhat magával, mert a szuvas, lyukas fog fogalma ismeretlenné válik ygermekeink, unokáink generációjában.

Az egyetem hangsúlyozta, hogy a gyógyszerek hatékonyságát laboratóriumban és klinikailag is bizonyították.

A tudományos csapat a jövőben tartósítószereket kíván hozzáadni a kifejlesztett termékekhez, ami kényelmesebbé teszi az otthoni használatot: jelenleg ugyanis hűtőszekrényben kell tárolni őket.

Újranöveszthetők is lesznek a fogak?

Egy korábbi cikkünkben egy szintén a fogakat érintő döbbenetes áttörésről számoltunk be itt.

A Toregem Biopharma által fejlesztett gyógyszer egy antitest-készítmény, mely úgy működik, hogy gyakorlatilag megálljt parancsol azoknak a szájban lévő fehérjéknek, amelyek a fogak növekedését akadályozzák.

A klinikai vizsgálatok első ízben 2024 júliusában fognak megindulni, és az eredmények függvényében akár már 2030-ban piacra kerülhet a fognövesztő gyógyszer

– derül ki a Japan Times cikkéből.

A készítmény egészen pontosan az USAG-1 nevű gént blokkolja – ha ezt ki tudják venni a képletből a kutatók, például az új gyógyszerrel, akkor a fogak újra ki tudnak fejlődni a kezdetleges állapotukból.

Egy 2018-as állatkísérletben már bizonyított a készítmény.

Először egészséges felnőtteken fogják tesztelni, majd 2025-ben, egy újabb vizsgálatba már 2 és 6 év közötti, anodontiában szenvedő gyerekeket is bevonnának.

Ez a betegség megakadályozza, hogy a gyerekek végleges fogsora kialakulhasson

– jegyzi meg a BGR.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.