EgészségünkTudomány

Világszenzáció: 48 óra alatt újraindítható lehet a cukorbetegek inzulintermelése!

Vége az injekciók korszakának!

A hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejtek regenerálhatók lehetnek, ami potenciálisan csökkentheti az inzulininjekciók szükségességét a cukorbetegek kezelésében

– derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Signal Transduction and Targeted Therapy folyóiratban publikáltak.

Hirdetés

Az áttörést az hozhatja el a területen, hogy egy olyan sejtet alkalmaztak a hasnyálmirigyben, amely utánozni tudja a béta-sejtek funkcióit.

Ezek a sejtek az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél hatástalanok vagy teljesen hiányoznak, így nem képesek inzulint termelni vagy tárolni, amely a vércukorszint szabályozását szolgálja.

A Baker Heart and Diabetes Institute ausztráliai kutatócsoportja két olyan gyógyszert vizsgált, amelyeket az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) már korábban jóváhagyott. Ezek a GSK126 és a Tazemetostat, amelyek eredetileg rákkezelésre kaptak engedélyt.

A vizsgálatok során ezek a készítmények lehetővé tették, hogy a hasnyálmirigy duktális progenitor (progenitor ductal) sejtek, hasonlóan a béta-sejtekhez, inzulintermelési funkciókat fejlesszenek ki.

A módosított sejtek glükóz hatására inzulint is termeltek a kutatások során.

A kutatók két 1-es típusú diabéteszben szenvedő személy (7 és 61 évesek) és egy egészséges egyén (56 éves) szövetmintáját tesztelték, és mindegyik esetben ugyanazt az inzulintermelési reakciót figyelték meg.

Ez arra utalhat, hogy a megoldás életkortól függetlenül alkalmazható lehet.

Az ígéretes eredményeken kívül azt is megfigyelték, hogy mindössze 48 órás stimulációt követően újraindulhat a rendszeres inzulintermelés.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatás még a korai fázisában van, és a klinikai vizsgálatok még hátravannak.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.